Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу подав президентові країни Реджепу Ердогану прохання про відставку уряду, яке було прийнято. Потім президент і екс-прем’єр кілька годин обговорювали політичну ситуацію, що складається після проведення парламентських виборів. Очікується, що Реджеп Ердоган найближчим часом вручить прем’єру у відставці та лідерові Партії справедливості і розвитку Ахмету Давутоглу, що перемогла на парламентських виборах, мандат на формування нового уряду.

Згідно з конституцією, на це надається 45 днів. Якщо за півтора місяця уряд не буде сформований, то основний закон країни дозволяє проведення нових парламентських виборів. Усі політичні оглядачі Туреччини впевнені, що після втрати правлячої в країні Партії справедливості і розвитку парламентської більшості на минулих 7 червня парламентських виборах Ахмету Давутоглу не вдасться сформувати новий коаліційний уряд. На 25 червня в парламенті призначено приведення до присяги нових депутатів, які отримали мандати після виборів 7 червня. Після цього Меджліс почне свою роботу. Але лідери ще трьох минулих політичних сил, що пройшли до нього, уже заявили, що відкинуть будь-яку пропозицію ПСР про створення урядової коаліції, якщо не будуть дані гарантії послаблення впливу президента на уряд і його невтручання в роботу парламенту.
Ця вимога, на думку всіх експертів, до межі ускладнить переговори і при непохитності двох сторін обов’язково призведе до політичного напруження і нових виборів. ПСР їх проведення невигідне, бо народ минулої неділі дав сигнал керівникам: встановлення диктатури однієї партії та прагнення Реджепа Ердогана до одноосібного правління країною його дуже лякає.
Поки що нинішній уряд, але вже із приставкою «у відставці», виконуватиме свої обов’язки до затвердження нового кабінету міністрів.