За останній рік на Запоріжжі скоротилося майже 30 тисяч робочих місць.

Департамент економічного розвитку і торгівлі Запорізької ОДА оприлюднив середню зарплату по області. Вона становить аж 3624 гривні. Статистична картина вийшла більш ніж оптимістична. Та не все так однозначно, адже цифри нагадують середню температуру по лікарні. Здебільшого пересічний найманий працівник на Запоріжжі сидить на мінімалці (а то й нижче такої), а вершиною удачі вважає знайти роботу на 1,5 тисячі гривень «брудними».
То звідки ж узялася така справна цифра середньої зарплати? Забезпечило її місто Енергодар (дякувати тамтешнім АЕС та ТЕС), де згаданий показник сягнув 7742 гривень. На друге місце вийшов Василівський район, у якому працюють єдині в області шахти — на Запорізькому залізорудному комбінаті. Тут — 4127 гривень середнього заробітку. Обласний же центр, щоб уже геть не осоромитися, замикає трійку лідерів із 3782 гривнями, які хоч трішки, але перекривають середню по області зарплату. Тут, насамперед, спасибі «Запоріжсталі», Запорізькому заводу феросплавів та «Дніпроспецсталі», які, так би мовити, тримають планку.
І ще. Цікаво, що запорізька середня зарплата — четверта за розміром в Україні. І вона знову зросла: за останній рік — на цілих 14 відсотків! Попри те, що на більшості підприємств та в організаціях із 2008 року не додали працівникам ні копійки, а, швидше, ще й скоротили виплати. Втім, математика — наука точна, і раз вона каже «халва», то в роті й справді посолодшало...

Запорізька область.