Незважаючи на те, що новий закон про призначення усіх пенсій, у тому числі так званих спеціальних, на загальних підставах так і не було прийнято, з 1 червня цього року нові спеціальні пенсії призначатися не будуть. Автоматичне скасування призначення спецпенсій було передбачено «Перехідними положеннями» Закону України №213-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 02.03.2015. Прийняття раніше зареєстрованих законопроектів з цього приводу 2 червня визнали недоцільним, а законопроекти деякі народні депутати вважають відкликаними.


Проте необхідність прийняття закону, який би визначав процес переходу нарахування спецпенсій окремим категоріям громадян на загальну систему, не відпала. Адже, втративши право на призначення спеціальних пенсій, ці категорії громадян продовжують сплачувати підвищені внески до Пенсійного фонду (наприклад, ставка єдиного соціального внеску для державних службовців становить 6,1%, для працівників, які не мають права на спецпенсію, -3,6%). Новий закон мав би зрівняти працівників не лише в процесі нарахування пенсій, а й у розмірі відрахувань.


Можливо, було б варто врахувати й те, що автоматичне скасування права на спеціальні пенсії призвело до того, що спецпенсіонери, які були тимчасово позбавлені спецпенсій у зв’язку з продовженням праці на посадах, що давали право на отримання спецпенсії, тепер так само автоматично поновили своє право на отримання раніше призначеної спецпенсії. А спецпенсіонери, котрі звільнилися з посад, які давали право на нарахування таких спецпенсій, тепер можуть знову повернутися на свою попередню роботу, не втрачаючи при цьому свою спецпенсію. Адже тимчасове обмеження в отриманні спецпенсій стосувалося лише роботи на посадах, які давали право на нарахування такої пенсії, а оскільки право на нарахування спецпенсії автоматично втрачено, то й посад, які дають на це право, також немає.


Автоматично втрачатиме свою дію і, наприклад, стаття 37 Закону «Про державну службу» в частині, що стосується посилення відповідальності державного службовця у зв’язку з вчиненням корупційного правопорушення. Нагадаємо, що частина 15 зазначеної статті закону встановлює, що звільнення державного службовця у зв’язку з засудженням за умисне кримінальне правопорушення, вчинене з використанням свого посадового становища, або притягненням до адміністративної відповідальності за вчинене правопорушення, пов’язане з корупцією, позбавляє службовця права на одержання спеціальної пенсії. Таким чином, службовцям-корупціонерам вийшло певне послаблення, що не вписується у загальний підхід до боротьби з корупцією в Україні.


Отже, ставити крапку в проблемі спецпенсій, здається, ще зарано.