Учора Україна оприлюднила офіційне звернення до Ради Європи про призупинення виконання низки статей Європейської конвенції з прав людини та уперше документально на міжнародному рівні визнала окупацію «зони АТО» Росією. «Російська Федерація, яка насправді окупувала певні території Донецької та Луганської областей та здійснює управління ними, є повністю відповідальною за повагу та захист прав людини на цих територіях відповідно до міжнародного гуманітарного права та міжнародно встановлених прав людини», — зазначається у тексті, з повним змістом якого (англійською мовою) можна ознайомитися на сайті Ради Європи.

 

 

У зверненні нагадується, що 21 травня Верховна Рада ухвалила постанову «Про затвердження Заяви Верховної Ради України «Про відступ України від окремих зобов’язань, визначених Міжнародним пактом про громадянські і політичні права та Конвенцією про захист прав людини і засадничих свобод». «Відступи» стосуватимуться винятково зони АТО, уточнюється у документі. Зокрема, осіб, яких підозрюють у тероризмі, дозволять затримувати довше як на 72 години, але не більше, ніж на 30 діб. До речі, стаття 15 Конвенції про захист прав людини і засадничих свобод допускає такі дії країни у разі війни чи надзвичайної ситуації. Але держава повинна обов’язково поінформувати Генерального секретаря Ради Європи про причини введення таких заходів.


У зв’язку з цим Генсек РЄ Турбйорн Ягланд заявив, що міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив йому про те, що Україна використає статтю 15 Конвенції. Утім, він додав: «В Україні продовжує діяти Європейська конвенція про права людини. Ухвалене рішення не перешкоджатиме Європейському суду з прав людини розглядати скарги, що стосуються України. Це не призведе до жодних змін у роботі Офісу Ради Європи у Києві.


У зв’язку з погіршенням ситуації на сході України, я звертаюся до всіх сторін із закликом терміново припинити насилля». На думку Т. Ягланда, подальша ескалація конфлікту матиме «неприйнятні наслідки» для безпеки, стабільності та прав людини як в Україні, так і в Європі у цілому.