Політичний «землетрус», якого у Польщі сподівалися восени під час парламентських виборів, вже почався. Несподівано вистрелив «касетний скандал» річної давності.

Нагадаємо, він вибухнув у Польщі улітку минулого року, коли тижневик «Впрост» опублікував записи приватних і часом нецензурних розмов польських політиків вищого ешелону в одному з варшавських ресторанів. На записах, приміром, тодішній міністр внутрішніх справ Польщі домовлявся з головою Національного банку про відставку міністра фінансів в обмін на допомогу банкірів у боротьбі з кризою. Все задля того, аби правляча партія Громадянська платформа виграла вибори.


Частина фігурантів скандалу втратила свої посади ще торік. Утім, у вівторок, 8 червня, бізнесмен Збігнєв Стонога поширив в Інтернеті 2,5 тисячі фотокопій 20 томів конфіденційних документів прокурорського слідства у цій справі, які блискавично стали надбанням гласності. Доступ до матеріалів, окрім співробітників прокуратури та спецслужб, мали також підозрювані (двоє офіціантів та двоє бізнесменів) та потерпілі (ті, кого підслуховували). Оприлюднені дані свідчать, що на «касетах правди», як їх жартома називають поляки, залишили свій слід понад 90 ВІП-персон, пов’язаних з партією влади. З’ясувалося, що підслуховування організували двоє бізнесменів, які через підкуплених офіціантів вирішили таким чином покарати міністра внутрішніх справ Бартоломея Сєнкєвіча, котрий заважав одному із них в реалізації бізнесу, сліди якого ведуть до Москви. Тож за однією із версій слідства, поки що не підтверджених, не виключений також слід російських спецслужб.


Реакція глави уряду Еви Копач була миттєвою. Вона вибачилася перед виборцями Громадянської платформи. Окрім того, з посадами, за офіційною версією «добровільно», попрощалися вісім високопосадовців: троє міністрів (охорони здоров’я; спорту і туризму, керівник Фонду державного казначейства), троє заступників міністрів, керівник групи політичних радників прем’єра, а шеф канцелярії Ради міністрів (відповідник нашого міністра кабінету міністрів) втратив важливу в структурі державної виконавчої влади посаду координатора діяльності спецслужб. Найбільшою сенсацією, однак, стала заява про відставку маршалка Сейму Радослава Сікорського.
Більшість політологів, з якими розмовляв кореспондент «Голосу України», вважають, що перестановки в уряді призведуть також до зміни на посаді міністра закордонних справ. Якщо на посаду маршалка Сейму партія влади визначить нинішнього очільника МЗС Гжегожа Схетину, то на його місце призначать Рафала Тшасковського, який тепер є одним із заступників глави МЗС, прогнозують у Варшаві. Проте така зміна не матиме суттєвого впливу на позитивний курс правлячого уряду щодо України. Більшу небезпеку може становити дальше продовження політичного розкручування касетного скандалу з представниками партії влади у головній ролі, яке може остаточно паралізувати уряд не лише у його внутрішньополітичній, а й у зовнішньополітичній діяльності, де польське сприяння Україні у найближчі місяці буде вкрай необхідне.


Варшава.