Понад шість років не можуть розпаювати землю колишнього колгоспу в селі Шубків Рівненського району. Боротися за свої паї жителі населеного пункту готові до останнього. Погрожують навіть перекриттям траси Київ—Чоп. А поки за допомогою керівництва області та району шукають варіанти, як розв’язати проблему мирним шляхом.
Готувати підприємство до приватизації розпочали ще в 2008-му. За цей час державне товариство стало акціонерним. Ті акції мали б отримати саме його працівники. Однак реалізувати свої права на землю селяни не можуть. Їм виставили непосильну суму податку, яку ті мають сплатити, якщо розпаювання відбудеться. При цьому в усіх навколишніх селах така процедура вже давно завершилась, і люди не мали таких проблем, як пайовики з Шубкова.
Голова обласної ради Михайло Кириллов каже: «Розпаювання землі в Шубкові — це реальний саботаж, лише незрозуміло, на місцевому рівні чи у коридорах вищої влади. Обласна рада зверталася з цього питання до Кабінету Міністрів. Вимагали сприяти роздержавленню земель, але безперспективно. Я так розумію, що на сьогодні відбувається певний саботаж, небажання деяких осіб чи структур зробити розпаювання і віддати людям землю, яка насправді їм належить, на яку вони мають першочергове право. З людей намагаються здерти небачену суму податку, прикриваються бюрократичними процедурами, але де тим людям узяти тисячі гривень. За шість років із 395 осіб, що мають право на паї, 120 уже померли! Ті, хто живий, борються, і не підтримати їх — гріх».
Представники громади розповіли, що поки вони намагаються добитися правди, незрозуміло хто обробляє їхні паї, відтак — заробляє гроші.
«Це ненормально: люди все життя працювали, а сьогодні не можуть через чиїсь апетити оформити землю, на яку мають повне право. Ми вимагаємо провести нову інвентаризацію колишнього колгоспу, що дасть змогу зменшити суму, яку потрібно сплатити селянам у формі податку під час оформлення документів на пай. І це буде суттєва різниця, якщо нині мова про кілька тисяч, то після інвентаризації це буде кілька сотень гривень», — зазначив голова Рівненської райради Володимир Пилипчук.
Заступник начальника Рівненського регіонального відділення Фонду держмайна в Україні Олексій Левицький не пояснив, чому затягується процес розпаювання земель давно занедбаного сільгосппідприємства і проведення нової інвентаризації майна.
«Наразі є три шляхи виходу із ситуації, будемо боротися на три фронти. Паралельно шукатимемо через столицю варіант, щоб людям оформили, так би мовити, пільгу, аби ті не платили податок. Шукатимемо інвестора, який погодиться сплатити податки за власників паїв за умови, що вони саме йому передадуть їх в оренду. Ну і третій шлях — вимагати в регіонального відділення Фонду державного майна проведення повторної інвентаризації сільськогосподарського підприємства «Шубківське», яка дасть змогу зменшити суму податку», — підсумував голова Рівненської обласної ради Михайло Кириллов.

Про це повідомила прес-служба Рівненської обласної ради.