Економіка Японії у першому кварталі нинішнього року зросла на 3,9%. Про таке цього тижня повідомили урядові служби країни. Темпи зростання ВВП перевищили попередні прогнози, згідно з якими воно мало становити 2,4%. У повідомленні зазначається, що така динаміка є найкращою за останні два роки. Наприклад, торік у першому кварталі зростання ВВП становило 1,1%.

Аналітики пояснюють високі темпи економіки у першому кварталі відчутним збільшенням капіталовкладень (у річному обчисленні вони зростуть на 11%) та пожвавленням внутрішнього попиту. Не останню роль відіграло й послаблення курсу ієни, яке цілеспрямовано здійснює центробанк Японії.


Водночас Центр економічних досліджень країни зазначає, що в другому та третьому кварталах зростання ВВП дещо уповільниться і становитиме відповідно 1,7% та 2%.


Перший квартал в Країні вранішнього сонця минув ще за старим бюджетом, адже фінансовий рік в Японії починається з квітня. Бюджет-2015 спрямований на подальше оздоровлення економіки. Його дохідну частину передбачається збільшити на 3,3 мільярда доларів, загалом вона становитиме в еквіваленті 796 мільярдів доларів. А дефіцит бюджету зменшиться на 38,1 мільярда доларів — на чверть від минулорічного показника.


Токіо.