Зустріч лідерів чотирьох політичних партій Македонії, яка в середу проходила в Брюсселі за посередництва єврокомісара Йоханнеса Хана, завершилася безрезультатно.

Як повідомляє македонська газета «Вечір», прем’єр-міністр Македонії Нікола Груєвскі погодився піти у відставку за три місяці до проведення дострокових парламентських виборів, які на першій зустрічі сторони домовилися провести в червні 2016 року. Але опозиція не прийняла цієї пропозиції. На думку лідера опозиційного Соціал-демократичного союзу Македонії (СДСМ) Зорана Заєва, цього часу недостатньо для підготовки до проведення чесного та прозорого голосування. Тому він наполягав на негайній відставці прем’єра.


Після закінчення зустрічі єврокомісар Йоханнес Хан висловив своє розчарування впертістю і непоступливістю її учасників. «Договору по колишній югославській республіці Македонії немає. Я дуже розчарований відсутністю почуття відповідальності у лідерів політичних сил», — написав Йоханнес Хан у своєму мікроблозі. Головну провину він поклав на Зорана Заєва, який, за його словами, «робив усе для зриву переговорів». Сторони також не домовилися про дату нової зустрічі. Це означає, що політична і парламентська криза у країні вийде на новий виток. Нагадаємо, що політична криза вибухнула в Македонії після спроб соціал-демократів скасувати результати дострокових парламентських виборів, що відбулися наприкінці квітня 2014 року. Зоран Заєв вважає, що вони були підтасовані. Це і відкрило незаконний шлях до влади лідеру ВМРО-ДПМНЄ Ніколі Груєвскі. Опозиція на знак протесту бойкотує роботу парламенту і проводить мітинги протесту проти узурпації влади прем’єр-міністром Ніколою Груєвскі.