У Росії, незважаючи на масовану пропаганду, ще залишились люди, які дивляться на війну на сході не крізь призму телеекрана. Пропонуємо вам розповідь про одного з таких відчайдухів. Ми не можемо назвати його справжнього імені, бо вдома за такі погляди у журналіста можуть бути неприємності. Тому він попросив використовувати його псевдонім — Іван Никифоров.


До влади, як і будь-який справжній журналіст, він завжди ставився критично. Але перейти межу від аналізу до опозиції сприяв ось який випадок. 1997 року Іван з друзями поїхали до Чечні шукати солдата, який зник під час війни 1995 року. Але сталось так, що він разом із товаришем потрапили у полон до чеченських військових. Заручниками вони пробули два місяці, потім їм вдалося втекти. Та щойно вони в’їхали на територію Росії, влада та військові змусили підписати папери, які підтверджували, що із полону їх визволила доблесна армія. Водночас, як і сьогодні, чиновники намагалися корегувати роботу журналістів. Зрештою, влада перекрутила всю цю історію на свій, зручний для них, бік. Відтоді Никифоров не бачив у російській владі нічого доброго. Сьогодні це не означає, що він проти Росії та за Україну. З таким «діагнозом» жити складно.

Про Україну


Іван Никифоров розуміє, що влада Януковича в Україні була тим самим, що і влада Путіна у Кремлі. Тому для нього не було сюрпризом, коли люди почали виступати за повалення режиму Партії регіонів. Чогось такого він очікує і в Росії. Від самого початку журналіст розумів, коли Росія почала вести проти України інформаційну війну.


Альтернативну інформацію він знаходив на українських інформаційних сайтах, у соціальних мережах, через спілкування з друзями, котрі живуть по всій Україні, та родичами, які мешкають у Києві. Тобто у Росії українські сайти не заблоковані, як каже дехто. «Просто люди не хочуть бачити, чути та знати нічого іншого. Вони свято вірять у правдивість своїх ЗМІ, в добрі очі красивого диктора, який не може брехати», — розповідає Іван, не розуміючи, як можна так відверто брехати. Хоча «наш» російський журналіст знав об’єктивну інформацію про події, які відбуваються в Україні, проте він здивувався, що на полицях київських супермаркетів велике розмаїття продуктів. «Це було для мене шоком. Я знав, що у вас все гаразд, але не знав, що і з продуктами немає проблем. Стільки всього», — виявляє подив він.


Дивує російського опозиціонера і те, що багато українців критично налаштовані до влади — Президента, Прем’єр-міністра. На його думку, вони вже чимало зробили та роблять для України, просто не все одразу.


Про євроінтеграцію


Іван Никифоров, як і більшість російських опозиціонерів, вважає, що Україна має якнайшвидше інтегруватися до Євросоюзу. «В України є всі шанси вступити до ЄС. Звичайно, що потрібні зміни та багато реформ. Чим скоріше Україна це зробить, тим скоріше це може зробити і Росія, яка протре очі та побачить правду», — сподівається він.