Майже 30 представників колективу державного підприємства «Львіввугілля» провели акцію протесту в столиці, вимагаючи погасити борги за відвантажене на адресу компанії ДТЕК паливо. Пікетування відбувалося без звичних касок та спецівок: робітники і профспілкові лідери прийшли до офісу паливно-енергетичної компанії та звинуватили її керівництво в неповерненні боргу в розмірі 230 мільйонів гривень. За словами гірників, вони не отримали заробітну плату за травень і половину квітня. Основним споживачем видобутого палива є ПАТ «ДТЕК Західенерго».

«Якщо далі відкладатимемо вирішення питання, ми будемо змушені привести сюди кілька тисяч людей. Іншого виходу просто немає», — заявив голова Львівської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості Олег Турчин.


«Компанія ДТЕК диктує свої умови, фактично монополізувавши ринок енергетичного вугілля і виробництва теплової енергії. Умови, які пропонує компанія, є невигідними і призведуть лише до того, що утворюватиметься заборгованість із заробітної плати шахтарів», — вважає Сергій Балик, представник державного підприємства «Вугілля України».


У компанії звинувачення відкидають і кажуть: свої борги перед «Вугіллям України» погасили. Загалом з грудня 2014 року по червень 2015-го компанія заплатила держпідприємству 637 мільйонів гривень, у тому числі й для покриття заборгованості із зарплат львівсько-волинських шахтарів, повідомив учасникам акції протесту директор із комерційної діяльності «ДТЕК Енерго» Віталій Бутенко. «Залишилось сплатити ще три мільйони гривень. Чому вам не перераховують гроші на рахунки — нам невідомо. Наша компанія взагалі не хоче мати справи з посередниками з «Вугілля України», а хотіли б закуповувати вугілля напряму в шахтарів Львівщини», — зауважив топ-менеджер.


Питання про закупівлю палива цього року так і не вирішене: вугілля, видобуте львівськими гірниками, перебуває на відповідальному зберіганні у компанії ДТЕК. Грошей за це вугілля не надходило, оскільки немає контракту.


Львівські шахтарі — не єдині, хто потерпає від безгрошів’я. Трудові колективи вуглевидобувних підприємств занепокоєні ситуацією навколо виплати зарплати, реалізації продукції та загалом подальшою долею шахт, зазначив днями під час зустрічі з міністром енергетики і вугільної промисловості голова профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов. «Досягти результатів у розв’язання цих проблем можливо лише за умови проведення конструктивного соціального діалогу», — підкреслив лідер профспілки.


На зустрічі міністр пообіцяв, що імпорт вугілля відбуватиметься лише після того, як буде викуплено паливо у державних і приватних українських шахт. Крім того, найближчим часом виділять кошти для виплати заробітної плати працівникам державних вугільних підприємств, додав очільник галузі.
 

ДОВІДКОВО

За даними Міністерства енергетики і вугільної промисловості, для проходження опалювального сезону 2015/16 років необхідно 2,5 мільйона тонн вугілля. Із них 1,5 мільйона тонн — паливо газової групи та 1 мільйон тонн — антрацитової. Всі шахти, які видобувають антрацити, перебувають на тимчасово окупованій території.