Як зробити роботу журналіста безпечнішою? Це питання вчора обговорювали під час регіональної конференції за участі народних депутатів України, парламентаріїв держав—членів Східного партнерства, членів ПАРЄ, представників вітчизняних і міжнародних журналістських професійних об’єднань. Захід організовано Парламентською асамблеєю Ради Європи.

«Дуже символічно, що конференція про підвищення безпеки представників медіа відбувається цього року саме в Україні. Тому що за цей трагічний і драматичний рік війни професія журналіста стала надзвичайно небезпечною в нашій країні», — зауважила голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко.
За її словами, під час найближчої сесії ПАРЄ відбудуться важливі дискусії стосовно ситуації в Україні. Зокрема, наша делегація порушуватиме питання безпеки журналістів. Адже представники ЗМІ одні з перших постраждали під час захоплення Криму «зеленими чоловічками». «Є багато фактів побиття, затримання кореспондентів на півострові. Сьогодні там закрито всі кримськотатарські медіа. Очевидно, ця тема теж повинна отримати відповідну реакцію в міжнародних інституціях, які опікуються правами людини», — сказала парламентарій.
Ірина Геращенко повідомила, що після підписання Мінських угод у зоні АТО загинули двоє журналістів, які виконували свій професійний обов’язок. Також на цій війні загинули декілька мобілізованих представників ЗМІ, в тому числі режисер телеканала СТБ, один перебуває в полоні. «Попри те, що вже місяць працюють чотири робочі підгрупи, які покликані сприяти виконанню Мінських угод, на жаль, у питаннях звільнення заручників маємо, по суті, блокаду з боку бойовиків. За цей місяць вдалося звільнити лише шістьох українців. Журналіст залишається в неволі, але ми докладаємо всіх зусиль для його звільнення», — зазначила народний депутат.
Ірина Геращенко наголосила також, що, не-зважаючи на війну, влада має проводити реформи, в тому числі і в сфері медіа. «Ми вже маємо досягнення у виконанні зобов’язань перед Радою Європи в контексті реформування ЗМІ. Зокрема, ухвалено закон про суспільне мовлення. А законопроект про роздержавлення медіа, який відповідає стандартам РЄ, буде прийнято на цій сесії», — розповіла вона.
За словами обраниці, вже до середини осені буде сформовано наглядову раду суспільного телебачення та обрано її керівника. «Дуже важливо, щоб ці процеси були аполітичні, відбувалися законно і відповідали потребам суспільства, — наголосила І. Геращенко.
Водночас Олександр Сочка, представник Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики нагадав, що нещодавно парламент ухвалив закон про посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів. Цей нормативний акт, за його словами, передбачає відповідальність за погрози або насильство проти журналістів, за умисне знищення або пошкодження їхнього майна, посягання і захоплення в заручники представників медіа. У разі загибелі або поранення журналістів, відповідно до закону, держава надаватиме грошову допомогу їхнім сім’ям. Але, на думку парламентарія, цих заходів недостатньо. Тому безпеку роботи журналіста треба розглядати як результат організації життя країни загалом.
Також Олександр Сочка повідомив, що комітет прийняв рішення винести на розгляд Верховної Ради законопроект про забезпечення прозорості власності ЗМІ. «Оприлюднення інформації про кінцевих власників в умовах агресії проти України має велике значення з точки зору військової безпеки нашої держави. Відсутність документально підтверджених даних про ті чи інші медіа породжує недовіру і підозри. Суспільство не може отримати відповіді на запитання: чи не веде країна-агресор інформаційну диверсійну роботу в Україні через ЗМІ, якими може володіти напряму або через підставних осіб», — сказав він.
Учасники конференції з інших держав розповіли про ситуацію з безпекою журналістів у своїх країнах. За результатами обговорення буде написано звіт, який представлять Парламентській асамблеї Ради Європи.

ДОСЛІВНО

Голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Ірина ГЕРАЩЕНКО:
«Ми наполягатимемо, щоб на каналі суспільного мовлення була програма для кримських татар. Це принципове питання. Адже Україна ніколи не погодиться з анексією Криму, і права кримських татар, у тому числі на свободу слова, залишаються в центрі нашої уваги».

 

 

Голова підкомітету ПАРЄ із ЗМІ та інформаційного суспільства сер Роджер Гейл, голова Комітету з питань евроінтеграції Ірина Геращенко, доповідач ПАРЄ з етики ЗМІ народний депутат Володимир Ар’єв.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.