В Україні ще є господарства, продукція яких традиційно, ще з радянських часів, має неабиякий попит населення. До таких, за масовою згодою тисяч жителів Новоукраїнки та прилеглих населених пунктів, а часто й обласного центру (за результатами загальнообласних ярмарків сільгосппродукції), належить відоме на Кіровоградщині СТОВ «Росія».

По продукцію, яку пропонує господарство, варто встати спозаранку та вирушити на базар, вважають споживачі. Якісні свинина, телятина та баранина, м’ясо птиці (курей, гусей, качок) реалізується землякам ще й за доступними цінами. А віднедавна на місцевому ринку з’являється ще й така продукція, яку раніше не те що придбати, а й скуштувати можна було хіба що в дорогих, вишуканих ресторанах.

Розведення екзотичних птахів стало тут уже звичним. А завдяки вмілому, з використанням науково обґрунтованих методологій та інноваційних підходів, господарюванню, птахівництво дійшло до такого рівня, що екзотичну продукцію, яку виробляли спочатку лише задля задоволення цікавості, а пізніше для власних потреб, почали реалізовувати місцевим жителям. Щоб і вони посмакували заморським донедавна продуктом.

Нині доступними для пересічного споживача стали м’ясо страусів, цесарок та яйця цих незвичних птахів. Знову-таки, ціна на запропоновану продукцію приємно дивує. Страусині яйця, ринкова ціна на які 150 гривень за штуку, можна придбати за 50 гривень (що, враховуючи розмір «продукту», цілком пропорційно нинішній вартості курячих яєць, яких у страусиному може поміститися від 10 до 30, а часом і до 40). Корисну страусятину, котра за смаком нагадує пісну яловичину (м’ясо нежирне і містить мало холестерину), продають по 40 гривень за кілограм, тоді як у великих містах її вартість коливається від 150 до 200 гривень.

Важко переоцінити, з гастрономічної точки зору, й яйця та м’ясо цесарок, яке можна вважати практично ідеальним для споживання. Воно має відмінний смак та дуже корисне для організму людини. Недарма гурмани прирівнюють його до м’яса такої дичини, як фазан або куріпка, які завжди вважалися делікатесом. Особливими харчовими та дієтичними властивостями відомі й яйця цесарок.

Наразі «Росія» поповнює племінне поголів’я японського перепела, а птахівники господарства вже зацікавилися австралійським ему. І не лише через особливості породи (висиджуванням та доглядом пташенят переймається не мати, а батько), а бажаючи ще більше розширити асортимент продукції, що виробляється. Тож, не виключено, що вже зовсім скоро до столу жителів області потраплять чергові заморські делікатеси.

А поки що... наближається Великдень. Як обіцяють директор товариства Олег Галенок і керуючий господарством Станіслав Рибак, «Росія» традиційно реалізовуватиме баранину, свинину, телятину, гусей та іншу звичну продукцію за цінами нижче ринкових, щоб земляки могли приготувати різноманітні святкові страви. Урахують і те, що головним атрибутом мають бути крашанки. У товаристві подбають, щоб великодній кошик новоукраїнців доповнився і ними.

 Фото Олени КОМІСАРЕНКО та Петра МЕЛЬНИКА.

Працівниця господарства Валентина Миценко пропонує покупцям страусиний «продукт».

У пташиному царстві СТОВ «Росія».