Минулої середи деякі засоби масової інформації оприлюднили матеріал про те, що в Іллічівському торговельному порту набирає обертів міжнародний скандал. Нібито заарештований феронікель Побужського феронікелевого комбінату (ПФК), що використовується для виробництва патронів і бронетехніки, завантажують на судно «Селдоніс», щоб відправити до Російської Федерації. Навіть попри заборону прокуратури та Державної виконавчої служби.

А прес-служба порту оприлюднила реліз, в якому пояснила ситуацію. Завантажування феронікелю та нікелевої руди (йдеться про 72 тис. тонн нікелевої руди й 7 тис. тонн феронікелю, без яких неможливе виготовлення легованої сталі, що використовується в оборонній промисловості) триває. Директор порту не зміг зістикувати листа виконавчої служби без копії рішення суду з копією листа заступника начальника слідчого відділу прокуратури Кіровоградської області, адресованого начальнику одеської митниці з вимогою припинити митне оформлення вантажу.
За повідомленням, адміністрація порту дотримується змісту й букви закону. Адже заходи забезпечення позову, зокрема, накладення арешту на феронікель, були скасовані ухвалою суду від 19 травня.
Та якщо судно «Селдоніс» усе ж відійде від причалу Іллічівського порту в бік російських берегів, пізно буде розбиратися, хто винен.
Адміністрація ІП оприлюднила офіційну заяву: «8 червня, напередодні конкурсу на посаду директора ДП «ІМТП», проведеного Міністерством інфраструктури України, триває інформаційна кампанія з дискредитації чинного директора Юрія Крука. У низці інтернет-видань з’явилася недостовірна інформація про нібито незаконне відвантаження партії феронікелевої продукції для оборонної промисловості. Порт офіційно заявляє, що ця інформація є неправдивою».
Тим часом загадкові події почали розгортатися в Голованівському районі на Кіровоградщині. Крім слідчих прокуратури до ПФК в Побузькому стали підтягуватися місцеві жителі та невідомі, зокрема — озброєні люди на джипах без номерів та розпізнавальних знаків.
Увечері того само дня з’явилася інформація, що після від’їзду слідчих феронікелевий захоплено. Усе пройшло порівняно швидко. Кілька черг з автомата в повітря — і о 23.20 невідомі особи захопили ПФК.
З повідомлення прес-служби прокуратури Кіровоградської області від 12.06.2015:
«Прокуратурою Кіровоградської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за ч. 1 ст. 364 ККУ щодо зловживання службовим становищем посадовими особами Кіровоградської митниці у співучасті із службовими особами ТОВ «Побужський феронікелевий комбінат» з метою одержання неправомірної вигоди для ТОВ «Побужський феронікелевий комбінат» та ТОВ «Олександрія-Лідер» у вигляді несплати обов’язкових митних та податкових платежів; за ч. 1 ст. 366 ККУ щодо внесення службовими особами ТОВ «Побужський феронікелевий комбінат» завідомо неправдивих відомостей до вантажно-митних декларацій; за ч. 2 ст. 209 КК України щодо легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом службовими особами ТОВ «Олександрія-Лідер» за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ «Побужський феронікелевий комбінат».
Наразі слідчими прокуратури області за рішенням суду проведено низку слідчих дій, зокрема обшуки у виробничому підрозділі у смт Побузьке та у головному офісі дирекції ПФК, що в Києві. Досудове розслідування триває. Крім того, прокуратурою області внесено відомості до ЄРДР за ч. 2 ст. 342 КК України за фактом опору адміністрації ПФК правоохоронцям».

У Побузькому також нібито чекають на приїзд власника (чи співвласника) ПФК Олександра Бронштейна.
І місцевим журналістам, і поінформованим спеціалістам завжди було смішно чути про десятки мільйонів гривень прибутків ПФК, «космічну» допомогу на соціальну сферу смт Побузьке, вагомі затрати на перенавчання персоналу тощо. З другого боку, в Побузькому раді просто наявності роботи.

Вл. інф.