Голова Верховної Ради Володимир Гройсман після завершення засідання Ради розвитку регіонів на брифінгу відзначив: усі учасники зібрання — голови обласних рад та держадміністрацій — дійшли згоди, що базовим рівнем у питаннях децентралізації має бути громада — село, селище, місто, а згодом — об’єднані громади. А на рівні районів і областей мають бути створені виконавчі комітети. Водночас глава парламенту наголосив, що коли передаються повноваження на місця, необхідно забезпечити нагляд і контроль, щоб не виникали питання, пов’язані із зловживанням, порушенням територіальної цілісності тощо.
«Є три кити — передати повноваження, фінансову самостійність і забезпечити контроль за здійсненням цих повноважень, — сказав В. Гройсман. — Коли ми надамо повноваження, маємо забезпечити контроль на місцях».
За словами глави парламенту, учасники засідання були єдині також у тому, що Президент є стрижнем реформ, а уряд і Верховна Рада — його підтримують. У ході дискусії усі присутні підтримали питання фінансової децентралізації, щоб на рівні сіл, міст, районів, областей стало більше грошей і тоді стає реальністю облаштування інфраструктури — ремонт доріг, шкіл тощо.
Глава парламенту також розповів, що наприкінці тижня відвідає Венеціанську комісію для проведення консультацій з питань децентралізації.

Вл. інф.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.