Коли у травневий Львів минулого року приїхали команди для участі у І Всеукраїнських студентських змаганнях з конституційного правосуддя, не очікувалось, що ця новітня форма удосконалення знань з конституційного права набере таких обертів та вже цієї весни збере ще більше учасників. Як зазначили організатори заходу — юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка та Центр конституційних ініціатив, — Всеукраїнські студентські змагання з конституційного правосуддя спрямовані не тільки на посилення у студентів інтересу до вивчення конституційного права, дослідження практики Конституційного Суду України, а й на формування в молодих правників глибокого розуміння природи основних конституційно-правових інститутів, особливої ролі єдиного органу конституційної юрисдикції в правовій системі України.

 

 


Приємно здивував усіх і приїзд такої кількості відомих вчених-конституціоналістів, суддів Конституційного Суду України і постійного представника Верховної Ради України у Конституційному Суді України, які взяли участь у заході як члени журі. Лауреатів — команди КНУ імені Тараса Шевченка і ЛНУ імені Івана Франка — вітали аплодисментами понад 300 учасників.


Наступного дня в Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося засідання круглого столу на тему: «Теоретичні та практичні проблеми конституційного правосуддя в Україні», в якому взяли участь провідні конституціоналісти і правники України: професори А. Бойко, А. Селіванов, судді Конституційного Суду П. Стецюк, В. Шишкін, С. Шевчук, М. Мельник, І. Сліденко, С. Сас та інші. Ректор львівського університету професор В. Мельник з особливою повагою відзначив приїзд і виступ Голови КС Литовської Республіки професора Дайніюса Жалімаса.


Жвава дискусія, гостра полеміка виявили багато цікавих думок та конструктивних висновків, серед них і нові ідеї щодо удосконалення Основного Закону України в сфері конституційного правосуддя, які спрямують до Конституційної комісії, котру очолює Голова Верховної Ради України В. Гройсман.


Організатори вдячні Конституційному Суду України та Міжнародному фонду «Відродження» за підтримку заходу, а разом із ним — молодих правників та наукових ініціатив у сфері удосконалення конституційного правосуддя в Україні.


Олена БОРИСЛАВСЬКА, Сергій РІЗНИК, доценти ЛНУ імені Івана Франка.


Фото надане організаторами заходу.