Сільські території самі себе можуть забезпечити енергетикою. Але не звичайною — з викопних джерел, а біоенергетикою. Над цим уже майже п’ятнадцять років працюють науковці Бережанського агротехнічного інституту. 


Вони розробили чотири проекти щодо видобування енергії із залишків сільськогосподарських культур, які вирощують в області. Впровадження не з дешевих, але окупляться вони за п’ять років. Окрім того, дадуть змогу диверсифікувати енергоринок: споживач зможе обирати, яким видом енергії користуватися. Розробники переконані, що це вплине і на ціни на електроенергію. Питання обговорювали під час міжнародної науково-практичної конференції «Біоенергетика і сталий розвиток сільських територій», яка відбулася на базі інституту.


На використання енергії вітру, води, біомаси рослин націлювали владні структури області, підприємців та представників ОСББ і польські колеги, які вже мають певний досвід у використанні альтернативних джерел енергії. Вони говорили про це на семінарі в Тернополі, який відбувся в рамках проекту, що співфінансується МЗС Польщі (аналогічні проекти діють в Івано-Франківській і Львівській областях). Зокрема, голова Воєводського фонду охорони природного середовища та водного господарства Адам Пензьол вважає, що працювати потрібно у двох напрямах: впроваджувати сучасні технології виробництва енергії та вчитися її економити. Зокрема, йшлося про використання енергії сонячного випромінювання — так званої технології когенерації, коли одночасно виробляється і електрична, і теплова енергії. Тернопільці поїдуть до Польщі, щоб подивитися, як діють такі проекти на практиці.


Тернопільська область.