обговорювали вчора під час круглого столу. У заході, організованому за підтримки Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки участь узяв також заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні Томас Фреллесен.

Голова профільного комітету Микола Мартиненко нагадав, що цього року було прийнято надзвичайно важливе рішення — приведення ціни на енергоресурси до економічно обґрунтованого рівня. «Можна критикувати, що щось відбувається не так. Є багато спекуляцій на тему підвищення тарифів серед політичних сил. Але це необхідний захід і на нього маємо відповідним чином реагувати», — сказав парламентарій. За його словами, до дій уряду з відшкодування відповідних витрат також будуть претензії протягом певного часу, зокрема з використання самого механізму та наслідків таких компенсацій.


Заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні Томас Фреллесен вважає, що субсидії не допоможуть комплексно розв’язати проблему енергоспоживання в Україні. «Для вирішення цього питання насамперед треба підняти ціни на реальний рівень. Це болючий процес, але надзвичайно необхідний. Не потрібно вдавати, що енергія нічого не коштує. Субсидії тільки маскуватимуть цю драматичну ситуацію, а не вирішуватимуть питання», — сказав Т. Фреллесен.


Він наголосив: для того, щоб Україна стала енергоефективною, необхідні системні зміни. «Споживання енергії треба вимірювати, а рахунки мають виходити з реального споживання. В ЄС є успішний закон, який допомагає заощаджувати багато енергоресурсів, зокрема йдеться про введення лічильників на всіх рівнях», — зазначив заступник голови Представництва ЄС в Україні.

 

Ігор Когут, голова Лабораторії законодавчих ініціатив, Томас Фреллесен, заступник голови Представництва ЄС в Україні, Микола Мартиненко, голова Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки (зліва направо).


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.