Витрати держави на гасіння пожежі на нафтобазі під Васильковом планується компенсувати за рахунок компанії БРСМ. Про це під час учорашнього засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у формі селекторної наради заявив прем’єр Арсеній Яценюк.

«Ми використали з держбюджету на гасіння пожежі в зоні відчуження майже 2 мільйони гривень. У скільки ви оцінюєте витрати на гасіння пожежі на нафтобазі БРСМ?», — поцікавився, звертаючись до голови Держслужби з надзвичайних ситуацій Миколи Чечоткіна, прем’єр. Почувши відповідь, що з урахуванням необхідності виплати компенсацій сім’ям загиблих та постраждалих, ця сума сягне 50 мільйонів гривень, глава уряду доручив підготувати цивільний позов до компанії БРСМ.


«Разом із Генпрокуратурою та Міністерством юстиції підготувати і подати цивільний позов про відшкодування загальної суми збитків, завданих державі у зв’язку з протиправною діяльністю власників компанії БРСМ, що призвело до пожежі і збитків, визначених на підставі судової експертизи», — підкреслив А. Яценюк.


Ураховуючи останні події, прем’єр наголосив на необхідності якнайшвидшого посилення ДСНС авіацією, зокрема йдеться про закупівлю літака та гелікоптера. З огляду на те, що кошти на закупівлю цієї техніки в бюджеті не передбачені, глава уряду доручив Міністерству фінансів під час підготовки змін до закону про Держбюджет передбачити кошти на закупівлю техніки для ДСНС, у тому числі й авіації.


А от коли зайшла мова про закупівлю протипожежної техніки для Держлісагентства, то прем’єр порадив його голові Олександру Ковальчуку на державні кошти не розраховувати, а знайти необхідні ресурси у лісовій галузі. Зокрема, реагуючи на повідомлення керівника Держлісагентства, що більшість протипожежної техніки перебуває у зношеному стані та що цього року планується закупити її лише на 50 мільйонів гривень від 250 необхідних мільйонів, А. Яценюк заявив: «У вашому агентстві лісового господарства такий бізнес іде такий, аж гай шумить. В мене буде окрема розмова щодо того, як вирубується ліс і як він іде на експорт. Мої запитання: де гроші, які йдуть вирубки лісу і чому вони 30 років не йшли на оновлення парку та якими тільки набивали кишені. Тому стосовно закупівлі нової техніки хочу вам порадити дуже швидко зібрати керівників лісгоспів. Гроші в них є.

Якщо потрусити, то вони ще й придбають техніку для Державної служби з надзвичайних ситуацій».