Погоджувальна рада


Нинішнього пленарного тижня до порядку денного Верховної Ради включено рекордну кількість питань — майже 137. Однак серед них фактично немає тих, які нині найбільше турбують людей — зростання цін і тарифів, різке скорочення їх доходів, відсутність індексацій зарплат і пенсій. Про це з транспарантами у руках нагадували під стінами парламенту перед початком погоджувальної ради мітингувальники — представники профспілкових об’єднань, про це говорили й на погоджувальній раді більшість лідерів фракцій.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман одразу заявив, що по завершенні погоджувальної ради відбудеться зустріч лідерів фракцій із представниками профспілок за участю віце-прем’єр- міністра. На ній і обговорять питання, які порушують профспілки.


Глава парламенту також запропонував продовжити роботу другої сесії Верховної Ради України, яка за календарним планом має завершитися 17 липня, щоб парламент ефективно працював і міг приймати необхідні для держави і людей рішення. «Думаю, що ми знаходитимемо формат взаємодії, який дозволить нам приймати важливі рішення тоді, коли це необхідно, не дивлячись на календарний план», — сказав В. Гройсман. Голова Верховної Ради також дав доручення апарату організувати зустріч з лідерами фракцій для того, щоб обговорити питання подальшої роботи законодавчого органу.


Фактично всі лідери фракцій і депутатських груп у своїх виступах говорили про потребу врегулювати питання тарифів та індексації доходів населення, прискорити реформи, щоб люди нарешті відчули позитивні зміни. Заступник керівника фракції Блоку Петра Порошенка Ігор Кононенко відзначив, що загалом Верховна Рада виконує взяті на себе зобов’язання, записані в Коаліційній угоді. Однак наголосив на потребі прискорити темп змін, які рухаються «черепашачими» темпами. Фракція БПП наполягає на розгляді без зволікань законопроектів, пов’язаних з інституційною розбудовою НБУ, про Рахункову палату, про матеріально-технічне забезпечення учасників АТО та соціальний захист військовослужбовців, про звернення громадян, а також на ухваленні цього тижня законопроекту про місцеві вибори в першому читанні, який необхідно до кінця сесії прийняти в цілому.
Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко стверджував, що в умовах політично-економічної кризи у державі запропонований пакет законодавчих актів не відповідає очікуванням людей. За його словами, із 129 законопроектів, запропонованих до розгляду нинішнього тижня, лише майже 20 стосуються економічних питань і жодного згадування про виконання Мінських домовленостей. Фракція Опозиційного блоку запропонувала у п’ятницю під час години запитань до уряду запросити до парламенту керівників силових структур, щоб поінформували про врегулювання криміногенної, корупційної та техногенної ситуації у державі.


Фракція Радикальної партії виступила із ще радикальнішою вимогою — відправити у відставку Генпрокурора Віктора Шокіна через втечу народного депутата Сергія Клюєва з України після надання Верховною Радою згоди на притягнення його до кримінальної відповідальності. Про це заявив лідер фракції Олег Ляшко. Депутати також запропонували відправити у відставку Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерію Лутковську, призначену на цю посаду ще за часів Януковича, та заслухати її звіт не в п’ятницю, як заплановано, а в середу. Дісталося на горіхи й міністру екології Ігорю Шевченку — Ляшко заявив, що його треба відправити у відставку за те, що коли під Києвом трапилася техногенна катастрофа і досі палає нафтобаза, міністр перебуває у відпустці й відпочиває у Ніцці в Монако. Радикали також виступили на погоджувальній раді з вимогою ухвалити закони про індексацію зарплат і пенсій бюджетникам, про право виходу жінок на пенсію у 55 років, прийняти закон про автоматичне нарахування субсидій, а також зняти з 1 липня обов’язкову вимогу про використання касових апаратів. За словами Ляшка, лише 10% людей через складну процедуру скористалися правом на отримання субсидії. «Ми хочемо почути відповідь на запитання — коли буде індексація зарплат і пенсій? — сказав Ляшко. — Ми вважаємо, що це має бути зроблено негайно».


На це Голова Верховної Ради Володимир Гройсман відповів, що минулого тижня надіслав листа і дав доручення комітетам провести узгоджувальну роботу з урядом, однак відповіді ще не отримав. Кабінет Міністрів та народні депутати поки що не досягли згоди у питанні індексації зарплат та пенсій, заявив Гройсман. «Я дав доручення, щоб комітети (Верховної Ради. — Ред.) розпочали консультації з міністерствами. На превеликий жаль, результату цієї взаємодії поки що немає», — зазначив В. Гройсман. Глава парламенту повідомив, що звернувся до Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка з проханням чітко визначити можливості, коли і в яких сумах можуть бути проіндексовані відповідні доходи людей.


Голова депутатської групи «Воля народу» Ігор Єремеєв заявив, що потрібно розробити принципи зростання зарплат і пенсій з огляду на профіцит держбюджету і розглянути відповідні законопроекти цього тижня. Ігор Єремеєв звернув увагу ще й на таку проблему: з 1 червня скасовано спеціальні пенсії державним службовцям, однак із їхніх зарплат досі вираховують не 3% до Пенсійного фонду, а 6%. Єремеєв запропонував зменшити відрахування до Пенсійного фонду держслужбовців до 3%.


Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк назвав ситуацію у країні «кризою державної влади». «Одна рука дає згоду на арешт Клюєва, інша рука його відпускає», — сказав депутат. Березюк запропонував запросити на засідання фракції «Самопоміч» Генпрокурора, керівників МВС та СБУ. «Маємо визначити, хто із них — державний діяч, а кому, можливо, треба наступити на хвіст чи на горло», — сказав він. «Самопоміч» також наполягає проголосувати цього тижня закон про ТСК, а у вівторок запросити Прем’єр-міністра на засідання Ради коаліції щодо тарифів.


У «Батьківщині» вкотре заявили: тариф на газ може бути не 7188 гривень, а 3600 гривень за тисячу кубометрів і навіть нижче. Про це сказав заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв. За його словами, ще три місяці тому фракція передала уряду всі розрахунки щодо тарифів на газ і щодо завищених норм споживання, у кого немає лічильників. 


«У нас є всі розрахунки робочої групи і фракції, які передбачають не цей здирницький тариф — 7188 гривень, а 3600 — це може бути максимальний тариф», — сказав Соболєв. Фракція також ініціює прийняти законопроекти про рентну плату та щодо тарифоутворення, після ухвалення яких можна буде ще зменшити тариф на газ. Щодо індексації зарплат і пенсій фракція «Батьківщина» пропонує спрямовувати кошти не на субсидії, а на зростання доходів населення. За словами Соболєва, по субсидії звернулися лише майже мільйон чоловік із приблизно 4—4,5 мільйона, як передбачалося. «Батьківщина» також виступила з ініціативою списати заборгованість Пенсійного фонду на суму 50 мільйонів гривень, а також звернутися до міжнародного кримінального суду щодо лідерів «ЛНР» і «ДНР» за злочини проти людяності.


Представник Президента у парламенті Степан Кубів розповів, що Конституційна комісія та Рада регіонального розвитку погодили основні принципи змін до Конституції в частині децентралізації влади. За словами Кубіва, у запропонованих змінах основними тезами є такі: 1) базовою одиницею має бути громада — село, селище; 2) місцеві громади мають формуватися за принципами субсидіарності, фінансової самодостатності; 3) система самоврядування має бути трирівневою з передачею повноважень виконкомів; 4) над місцевим самоврядуванням повинен бути контроль з боку виборців.


Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко відзначив важливість законопроектів, які розблокують співпрацю з МВФ, зокрема, щодо виведення неплатоспроможних банків із ринку, законопроекти щодо декларування доходів держслужбовцями з метою боротьби з корупцією, щодо гуманітарної допомоги. Кириленко наголосив, що рішення стосовно індексації зарплат і пенсій коаліція та уряд мають приймати спільно.
У свою чергу, Володимир Гройсман додав, що потрібно не канати перетягувати, а робити все для того, щоб «перетягнути» кошти з державного бюджету, виділені на компенсацію зростання тарифів, до кишень українців. А урядові потрібно більше працювати з фракціями і комітетами. Голова Верховної Ради також запропонував щотижня чи раз на два тижні заслуховувати в парламенті інформацію про виконання Плану безвізового режиму між Україною та ЄС, скласти план і графік виконання рішень, хто за що відповідає — парламент, уряд та інші органи виконавчої влади.
 

 

Олег Березюк, Віктор Бондар, Сергій Власенко, Сергій Соболєв.

 

Фото Сергея КОВАЛЬЧУКА.