«На півдні країни виявлено системну контрабанду нафтопродуктами», — так називалася публікація в «Голосі України» від 15 травня цього року. Народні депутати оприлюднили інформацію про схеми, які, за словами парламентаріїв, використовуються для незаконного завезення палива в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях. Продовженням теми стала стаття нашого власного кореспондента по Одеській області Кирила Воронкова «Як контрабандна нафта фіскальний камінь точить...» від 26 травня 2015 року.


Редакція звернулася із запитами до керівників силових та контролюючих органів із проханням прокоментувати викладену народними депутатами інформацію. Подаємо уривки з офіційних відповідей, які стосуються ситуації на Херсонщині.


Азово-Чорноморське регіональне управління Державної прикордонної служби України: «Незаконного переміщення не виявлено»


«З початку 2015 року випадків незаконного переміщення через державний кордон України вантажів нафтопродуктів поза пунктами пропуску органами та підрозділами Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України не виявлено.


Начальник Азово-Чорноморського регіонального управління полковник С. Бідило».

Прокуратура Херсонської області: «Досудове розслідування триває»


«Повідомляю, що 30.04.2015 р. слідчим відділом Скадовського РВ УМВС України в Херсонській області до Єдиного реєстру досудових розслідувань зареєстровано кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України... Так, 25.04.2015 р. до Скадовського морського торговельного порту ввезено дизельне паливо загальною масою 603,164 тонни та перевантажено на баржу. Митне оформлення вантажу здійснювалось у порту Очаків. Нафтопродукти у період 25—30 квітня 2015 року товариство реалізовувало різним суб’єктам господарювання. На цей час досудове розслідування триває.


Старший прокурор прокуратури області з питань забезпечення доступу до публічної інформації Я. Бурлачка».


Управління Служби безпеки України в Херсонській області: 


«Не коментуємо»


«На Ваше звернення повідомляємо, що Управління Служби безпеки України в Херсонській області не має законних підстав коментувати інформацію, викладену в періодичному виданні «Голос України», №84 за 15.05.15 р. Доповідаємо у встановленому порядку.


Начальник управління Д. Ярмак».


Херсонська митниця: 


«Створено спільні робочі групи»


«За період з 01.01.2015 р. по 27.05.2015 р. у зоні діяльності Херсонської митниці ДФС порушення митних правил при переміщенні через митний кордон України нафтопродуктів на суднах закордонного плавання не виявлялись...


З повагою, в.о. начальника митниці ДФС В. Кравченко».


Головне управління Державної фіскальної служби в Херсонській області


надіслало відповідь, яка дослівно збігається з відповіддю митниці.


«У разі виявлення резонансних фактів порушення вимог чинного законодавства по даному напрямку представники засобів масової інформації будуть повідомлені додатково», — багатообіцяюче завершується лист за підписом начальника управління В. Лазарєва.


Підготувала Ліна КУЩ.