Про це заявив в. о. Президента, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов у середу на Першому Національному каналі Українського телебачення.

Олександр Турчинов зазначив, що нині ситуація залишається напруженою, збройні сили Російської Федерації, які підтягнуті до південного, північного і східного кордонів України, залишаються на своїх позиціях. «Ситуація стабільна, але реальна загроза є», — сказав він.

Олександр Турчинов повідомив про розвиток подій у Криму протягом останніх місяців, зазначивши, що план Росії реалізувати в Україні «кавказький сценарій» провалився.

Цей план, сказав він, полягав у тому, щоб спровокувати українських військових, внаслідок чого загинули б мирні жителі. Проводити силову операцію у густонаселеному Криму було б надзвичайно небезпечно для цивільного населення, оскільки вона могла би призвести до колосальних людських жертв. Тому українські військові, сказав Голова Верховної Ради, отримали наказ тримати оборону в частинах та на кораблях.

Олександр Турчинов також повідомив, що військова агресія Російської Федерації планувалася по декількох напрямках, у тому числі, до Києва. «Ми тоді змогли утриматися, і нам був потрібен час, щоб підготуватися до оборони», — сказав він.

У цьому контексті Олександр Турчинов висловив вдячність українським військовим у Криму, завдяки діям яких в Україні відбулася часткова мобілізація, були «підтягнуті резерви і ресурси», вибудувана система оборони вздовж кордонів. «Сьогодні українська армія готова дати відсіч агресорам, -заявив Голова Верховної Ради. — Ми вже розуміємо, як діяти в умовах надзвичайних ситуацій».

Капітана другого рангу В’ячеслава Дем’яненка звільнено з полону

Капітана другого рангу Збройних Сил України В’ячеслава Дем’яненка звільнено з полону, повідомив Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов.

Він також заявив, що українська влада докладатиме всіх зусиль до того, щоб у Криму «не залишився жоден солдат чи офіцер».

За його словами, нині у Криму залишаються майже півтори тисячі українських військових. Проводиться передислокація військових частин, влада працює над поверненням з Криму всієї військової техніки, евакуацією родин військовослужбовців, створенням для них гідних умов проживання, забезпеченням людей роботою.

Те, що відбувається в Україні — страшний сон Путіна, заявив в. о. Президента України, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов.

Він пояснив, що українці продемонстрували всьому світові, що «український народ вирішив, що рух до Європи — його вибір». «Український народ сам змінює владу. Цей приклад для Росії — найстрашніший сон для Путіна», — сказав він. Тому російській владі потрібно дестабілізувати ситуацію в Україні, «щоб показати, як там погано».

«Стабільна влада, стабільна та процвітаюча Україна — це вирок для Путіна», — зазначив Олександр Турчинов, наголосивши, що саме тому Росія виношує плани щодо вторгнення до України.

Олександр Турчинов також зазначив, що президентські вибори в Україні є ще одним кроком до стабілізації ситуації, тому, за його словами, «зірвати їх і показати відсутність легітимної влади в Україні — їхнє (Росії) завдання».

Голова Верховної Ради у цьому контексті заявив, що українська влада все робитиме для забезпечення демократичних, прозорих і чесних виборів, на яких кожен громадянин матиме змогу обрати тих кандидатів, які достойно представлятимуть їхні інтереси.

Будь-які спроби зірвати вибори, заявив Олександр Турчинов, отримають жорстку відсіч.

«Наше завдання — створити умови для того, щоб всі українці відчули, що вибори — це їх відповідальність за завтрашнє життя в Україні», -сказав він.

За його словами, надзвичайно важливо позбутись практики, «коли люди продають свої голоси, тому що вони продають своє майбутнє».

Керівник парламенту наголосив, що влада все зробить для того, щоб на виборах не було жодних фальсифікацій.

«Я вже казав про те, що ми зробимо все для того, щоб не було жодного використання адмінресурсу, що було притаманне Україні. Влада завжди робила сама собі протекцію. Цього не буде», — сказав він, додавши, що ані центральна влада, ані влада на регіональному рівні не впливатимуть на вибір громадян та обмежувати його.

Прес-служба Верховної Ради України.

ЦИТАТА

В. о. Президента України, Голова Верховної Ради Олександр ТУРЧИНОВ:

«Крим не буде півостровом відпочинку російських військових. Це буде страшна проблема для Росії, яка вже сьогодні перебуває у міжнародній ізоляції, і Крим призведе до падіння режиму Путіна. Крим був, є і буде українською землею».