Протягом цього року аварійно-диспетчерська служба компанії «Київоблгаз» зреагувала на понад 25 тисяч аварійних заявок від побутових споживачів газу. Основними причинами викликів «аварійки» є витік газу та несправність газового обладнання.


Для стабільності та безперебійності газопостачання аварійно-диспетчерська служба повинна протягом п’яти хвилин виїхати на місце події та прибути не пізніш як через 40 хвилин.


— Від рівня оснащеності аварійних бригад залежить оперативність та якість їхньої роботи, а отже, і безпека наших споживачів, — каже перший заступник голови правління — головний інженер ПАТ «Київоблгаз» Павло Кишкар, — тому основні ресурси компанії спрямовуються саме на організацію роботи аварійних служб — закупівлю обладнання, оновлення автопарку, підтримання укомплектованості «аварійок».


Усі аварійні екіпажі компанії обладнані системою GPS-навігації, що здійснює супутниковий моніторинг місця розташування об’єкта та за допомогою електронної карти визначає бригаду, яка на час виклику перебуває найближче, і скеровує її на ліквідацію аварії в найкоротший термін. Ще однією перевагою GPS-моніторингу є зменшення витрат пального й економія коштів на утримання автомобілів. Також GPS-система дає змогу складати найоптимальніші маршрути руху автотранспорту.


Втім, газова безпека залежить не лише від працівників ПАТ «Київоблгаз», а й від споживачів. Статистика свідчить, що більшість аварійних ситуацій виникають там, де користувачі не стежать за станом свого газового обладнання, бажаючи зекономити, не залучають спеціалістів для перевірки димарів та обладнання, намагаються самостійно ремонтувати газові прилади, порушуючи Правила безпеки систем газопостачання. Іншою небезпечною крайністю є надмірне захоплення облаштуванням інтер’єру. Багато власників житла під час ремонту прагнуть різними способами заховати газопровід та вентиляцію.


— Часто газове обладнання закривають кухонними шафами й полицями, — розповідає Павло Кишкар, — ускладнюючи вільний доступ до газової інженерії. У результаті під час витоку газу неможливо швидко визначити його місце і перекрити газ.


Нагадаємо, що минулого року в Україні під час побутового використання газу сталося 76 нещасних випадків, в результаті яких постраждало 167 осіб, з них 66 загинуло.


Анна ГЛЯЦЕВИЧ, фахівець із зв’язків з громадськістю ПАТ «Київоблгаз».