Олег Березюк, «Самопоміч»:


— Ми чекаємо відповідей Прем’єр-міністра та членів уряду щодо того, як нараховуються тарифи. Наші депутати, і, головне, народ України, поки що терпеливо чекаємо відповідей. Підкреслюю, терпеливо. Це питання є принциповим. Уряд, «Нафтогаз України» та НКРЄ мають негайно повідомити про свої дії щодо виправлення помилок у нарахуванні тарифів.


Закликаємо колег по коаліції уважно перечитати Коаліційну угоду, послання Президента до парламенту та свої передвиборні програми і виконати обіцянки ухвалити новий закон про вибори. Ми зобов’язалися перед виборцями створити умови вільного, а головне — свідомого вибору. А це означає запровадження відкритої пропорційної виборчої системи. Важко пропрацювавши у робочих групах, разом з громадськістю ми розробили законопроект №2831-2. Але сьогодні з’являються пропозиції знівелювати цю роботу.


Юрій Бойко, Опозиційний блок:


— На тлі загострення політичної та економічної кризи керівництво держави приймає рішення, які ще більше погіршують ситуацію в країні. Повна блокада Донбасу, свідоме блокування Мінських домовленостей, які були підтримані міжнародним співтовариством — це шлях для витіснення цілого регіону зі складу нашої країни, витіснення громадян України, які там живуть.


Опозиційний блок ініціює і проводитиме збір підписів за мир, щоб правляча коаліція побачила, скільки насправді людей прагнуть примирення й завершення військового конфлікту. На думку народу влада має зважати.


Ігор Єремеєв, «Воля народу»:


— Якщо для мешканців міст територіально-адміністративна реформа, по суті, нічого не міняє, то сільські жителі можуть бути дуже неприємно здивовані. Бо що закладено у фразу «добровільне об’єднання громад»?

Наприклад, є такі речі: населений пункт, де немає 250 дітей, не може мати школи. Та кожен депутат-мажоритарник знає, які сьогодні дороги та як виконана програма «Шкільний автобус». Але щоб відзвітувати, що добровільне об’єднання громад відбувається, облдержадміністрації ухвалюють авторитарні рішення, облради розглядають проекти, а з громадами роз’яснювальної роботи ніхто не веде. Тому треба почути від людей, що вони хочуть та досконально розібратися по кожній територіальній громаді. Бо зараз цей процес нагадує, як у 60-ті роки об’єднували колгоспи, внаслідок чого половину колгоспів зникло.


Андрій Тетерук, «Народний фронт»:


— Як командир батальйону, який брав участь у бойових діях, та від імені фракції «Народний фронт» хочу заявити: наші солдати, окрім оснащення надійною та ефективною зброєю, повинні бути певні у міцному тилу та в тому, що поки вони воюють на передовій, нашу країну не розірвуть зсередини різноманітні популісти. Ми знаємо, наскільки важко живеться українцям, але також знаємо, що уряд працює над тим, щоб у 2016 році економіка почала зростати. Та навіть у кризовому 2015 році Кабінет Міністрів завдяки децентралізації зміг збільшити надходження до місцевих бюджетів, 5 відсотків від ВВП — це рекордні видатки на армію в бюджеті, а нещодавно Міноборони подало запит про виділення ще 8,5 мільярда гривень. І хоч в умовах безпрецедентних витрат на армію важко знайти кошти на збільшення доходів громадян, проте це можливо. Уряд вжив заходів для того, щоб заблокувати на рахунках «сім’ї» майже 1,5 мільярда доларів, а прем’єр звернувся до Генпрокуратури з тим, щоб ці кошти перейшли з розряду заблокованих у розряд конфіскованих. За рахунок цього й можна було б проіндексувати зарплату та підвищити пенсії.


Олексій Гончаренко, Блок Петра Порошенка:


— Сьогодні у Мінську відбуватиметься засідання тристоронньої контактної групи, а в Європарламенті — спеціальні слухання щодо виконання Мінських домовленостей. Для нас є дуже важливою реакція міжнародної спільноти на грубі порушення Мінських домовленостей, на які постійно йдуть російсько-терористичні війська. Сьогодні Мінські домовленості — це єдиний запобіжник від великої війни на Донбасі.


Також хочу звернути увагу на те, що люди на Донбасі вже втомлені від того, що там відбувається. А вчорашні події, коли 500 неозброєних людей вийшли проти озброєних бандитів з вимогою забрати гармати з дворів та припинити війну — це перша ознака того, що на Донбасі відбувається протверезіння.


Віктор Бондар, «Відродження»:


— У залі вже лунали правильні слова про те, що треба зупинитись і подумати про те, що відбувається в країні. Оцінку діяльності нової влади за рік можна дати сухими цифрами, які викладені на сайті Державної служби статистики: ВВП — мінус майже 7 відсотків, обсяг промислового виробництва — мінус 21,5 відсотка, експорт — мінус 32 відсотки, зарплата — мінус 22 відсотки і, водночас, зростання цін в Україні становить майже 37 відсотків... Уряд має три тижні, щоб ухвалити стратегічні документи, вирівняти економіку та зробити її інвестиційно привабливою.


Сергій Соболєв, «Батьківщина»:


— Щойно ми отримали з усіх областей України останні платіжки за газ. Відтепер замість 130 гривень люди платитимуть 70 гривень у разі, якщо у них немає лічильника. Але на цьому зупинятися не можна, бо виходить якийсь дивний абсурд, коли споживати газ без лічильника буде вигідніше, ніж з лічильником. Тому фракція «Батьківщина» внесла до парламенту два законопроекти, які стосуються тарифоутворення, щоб уряд та НКРЄ не могли приховати порядок формування тарифів. Ще один законопроект стосується зменшення рентної плати для населення. Водночас звертаю увагу, що є альтернативний законопроект, який передбачає зменшення рентної плати для бізнесу, але не для населення.


Олег Ляшко, Радикальна партія:


— Минулого тижня в Україні трапилася історія, яка дискредитує українську владу, українські правоохоронні органи, український парламент — це втеча народного депутата Сергія Клюєва. Коли Верховна Рада розглядала питання про надання згоди на притягнення його до кримінальної відповідальності, народні депутати вимагали внесення подання на його арешт. Але Генпрокурор з необґрунтованих підстав відмовився це зробити, внаслідок чого Клюєв утік і сьогодні переховується від слідства і від суду. Вважаю, що це не випадковість — Клюєву дали можливість втекти. Очевидно, Клюєв заніс величезний чемодан грошей, щоб йому дозволили втекти.

Фракція Радикальної партії ініціює відставку Генпрокурора Віктора Шокіна, через злочинну бездіяльність якого утік Клюєв. Стосовно питання відставки голови СБУ Валентина Наливайченка, то аргументи Президента мене не переконали і тому фракція за його відставку не голосуватиме.