Сепаратисти та екстремісти можуть спробувати дестабілізувати ситуацію в Україні. Про це під час брифінгу у Верховній Раді заявив Секретар Ради національної безпеки та оборони Андрій Парубій.

«За оперативними даними нашої розвідки, російські підрозділи, які перебувають на кордоні з Україною, проводять внутрішню ротацію, проводять демонстративні заходи, які мають на меті не тільки елементи військової операції, а й елементи залякування», — повідомив Андрій Парубій. Він додав, що часто такі операції з точки зору військової тактики не мають жодного сенсу, але мають на меті продемонструвати свою присутність і провокувати українських прикордонників і збройні сили, які перебувають у прикордонних районах, на більш активні дії.

«Тому інформація про зменшення або збільшення кількості військ Російською Федерацією швидше лежить у площині ротації підрозділів, а не відведення їх взагалі», — підкреслив Секретар РНБО.

Підтвердженням цього, на його думку, є інформація про те, що на відстані 45—50 кілометрів від українсько-російського кордону російською стороною будуються медичні пункти, військові містечка, які можуть свідчити про більш довготривалі плани перебування підрозділів і військ Російської Федерації на кордоні з Україною. «Можемо констатувати: їхні війська продовжують перебувати в стані бойової готовності, проходять навчання на всіх полігонах, які знаходяться в безпосередній близькості з кордонами України», — заявив Андрій Парубій, додавши, що інформація, яку озвучує президент Росії, щодо того, що частина військ відведені від наших кордонів, не відповідає дійсності.

Водночас Секретар РНБО зауважив, що внутрішню українську ситуацію вдається стабілізовувати. За його словами, операція з дестабілізації ситуації у восьми областях України, яка проводилась російською стороною, на сьогодні знаходить дедалі менше підтримки. «Їхній план, який мав на меті проголошення паралельних органів влади і звернення до керівництва Російської Федерації, на сьогодні є вичерпаним, і кількість учасників мітингів у цих областях кожного дня стає меншою», — підкреслив він.

А. Парубій зазначив, що, за оперативними даними, російська сторона змінюватиме тактику і в найближчий період проводитиме нові провокаційні дії на території південних і східних областей України. «Не змігши на рівні обласних рад досягти видимого успіху, активісти проросійських екстремістських груп нині намагаються проводити роботу з міськими, районними, навіть селищними радами для того, щоб там приймалися рішення щодо необхідності проведення референдуму, приєднання південно-східних регіонів до Росії. Навіть на кінець квітня планується обрання, як паралельного органу влади, президента «Південно-східної республіки» під загальною концепцією, що південний схід хоче до Росії. І тому ми передбачаємо новий етап активної фази», — зазначив він.

Секретар РНБО закликав кандидатів у Президенти не спекулювати на темах національної оборони та безпеки під час виборчої кампанії.

«Я хочу звернутися до кандидатів у Президенти з проханням, щоб з їхньої риторики були вилучені слова про сепаратизм та зміну устрою в Україні. Ця риторика сприйматиметься як порушення засад Конституції і буде жорстко присікатися чинною владою. У нас є підстави думати, що частина кандидатів використовуватиме зовнішні впливи і виступатиме їхніми агентами для того, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні», — розповів Секретар РНБО.

Для недопущення зриву виборів та їхнього безпечного проведення за ініціативи РНБО створюється оперативний штаб з представників різних міністерств та відомств для забезпечення безпеки підготовки та проведення виборів Президента України 25 травня 2014 року. До роботи групи залучать також і міжнародних експертів, в тому числі з ОБСЄ, і представників громадських організацій.

Андрій Парубій також додав, що буде розроблено план проведення безпечних виборів, щоб кожен голос було почуто та враховано. На його переконання, держава має достатньо сил та засобів для того, щоб не допустити зриву виборів і провести чесні та демократичні перегони.

Дослівно

Секретар РНБО Андрій Парубій:

«За нашими даними, активна фаза може мати своє найбільше вираження 1 і 9 травня. І, власне, 9 травня сепаратисти і екстремісти використовуватимуть як дату для дестабілізації ситуації в Україні».