Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування провів на Полтавщині слухання (на знімку), присвячені впровадженню Закону «Про співробітництво територіальних громад». Тим паче що в цьому питанні Полтавщина є одним із лідерів, адже із 17 договорів міжмуніципального співробітництва між громадами, що зареєстровані в Мінрегіонбуді, п’ять утілюються на території області. Загалом тут у такий спосіб згуртувалося понад два десятки переважно сільських громад. Наскільки для них це важливо?

 

 

— Міркуйте самі, — зазначив сільський голова Олександр Бублик, який запросив учасників слухань до своєї Ковалівки, що неподалік Полтави. — Щоб позбавитися побутового сміття, ми ще у 2012 році створили комунальне підприємство «Красиве село». Тоді придбали потужний сміттєвоз і перші контейнери. Однак для обслуговування такого господарства на рік потрібно десь півмільйона гривень. Сповна компенсувати ті витрати за рахунок оплати селянами цих послуг поки що не можемо. Водночас наша участь у проекті не лише поповнює матеріальну базу комунальників. Тож від співробітництва громад виграють усі селяни.


До речі, під час обговорення перспектив таких спільних «сміттєвих» проектів з’ясувалося, що є проблема, яка потребує розв’язання на законодавчому рівні. Зокрема, секретар Червонозаводської міської ради Лариса Мащенко переконана, що настав час саме законом зобов’язати громадян сплачувати за вивезення твердих побутових відходів. Так, як це зроблено, скажімо, в сусідній Польщі.


На думку голови Полтавської обласної ради Петра Ворони, ефективне використання всіх без винятку положень Закону «Про співробітництво територіальних громад» може стати своєрідною панацеєю для тих сільських і селищних рад, які поки що не засвідчили готовність добровільно об’єднуватися з іншими громадами. Тим паче що є приклад Франції, де, за словами столичного експерта В’ячеслава Толкованова, міжмуніципальне співробітництво фактично замінило широкомасштабну адміністративно-територіальну реформу.


— Однак Закон «Про співробітництво територіальних громад», як бачимо, жодною мірою не суперечить іншому — «Про добровільне об’єднання територіальних громад», — наголосив Сергій Власенко. — Навпаки, вони доповнюють один одного і, власне, гармонізують сьогоднішні масштабні зміни системи здійснення влади на засадах децентралізації владних повноважень, зміцнення правових, організаційних і фінансово-матеріальних основ місцевого самоврядування. Тож маємо скористатися новими можливостями сповна.


За результатами виїзних слухань після відповідних доопрацювань комітет ухвалить Рекомендації з питань впровадження Закону України «Про співробітництво територіальних громад».


Полтава.


Фото автора.