У Генштабі РФ розробляють воєнний план, у Мінську — мирний


Учора топ-новиною інформпростору став секретний робочий план Генштабу РФ із захоплення Лівобережної України. Цей документ оприлюднив у своєму блозі на Цензор. НЕТ народний депутат Антон Геращенко. Прожекти з російської окупації України до Дніпра викладено у документі «Доповідь рішення на застосування угруповання військ «Північ» у спеціальній операції», що має гриф «абсолютно секретно» і в Пояснювальній записці до цього плану, які опубліковані на сайті «Миротворець». За словами Геращенка, секретні папірці з описом плану захоплення частини території нашої країни вдалося одержати завдяки багатоходової спеціальної операції. Презентація плану відбулася в Санкт-Петербурзі на початку квітня цього року в штабі Західного військового округу.


Згідно із цим циркуляром, на захоплення всієї Лівобережної України приділяється всього 15 діб. Мета — швидке захоплення контролю над територією та над комунікаціями. При цьому бліцкригу ворог не планує захоплювати великі міста й обласні центри. Відповідно до плану, батальйонно-тактичні групи регулярної російської армії, об’єднані в групу військ «Північ», мають вторгнутися на нашу землю за двома напрямами: спочатку в Харківську та Донецьку області, потім у Полтавську, Київську та Чернігівську. Вторгнення збираються маскувати під наступ «ополченців» «ЛНР»/«ДНР», які накопили сили і хочуть відновити конституційний лад в Україні без повернення Януковича, — відзначає у своєму коментарі Антон Геращенко.


Аналогічний план розроблений командуванням Південного військового округу РФ. Мета Південної групи військ — удар на Запоріжжя та Мелітополь через район Бердянська і Маріуполя та вихід до Перекопського перешийку для відкриття сухопутних шляхів сполучення із Кримом.


Крім докладних тактичних ходів у кращих традиціях радянського періоду, у керівництві Генштабу РФ особливе місце відведено інформаційній зброї. Зокрема, передбачається проведення операцій з дискредитації Національної гвардії шляхом «організації фото/відеофіксації сваволі націоналістів проти мирних жителів ЛНР/ДНР». Що, власне, і є особою «міткою» гібридної війни, яку веде Путін.


У цього плану «миролюбних сусідів» немає конкретної дати виконання. Але судячи з оперативних зведень із гарячих точок нашого сходу, противник пробує до нього підготуватися... Вчора, за даними штабу АТО, активні бойові дії велися на широкій ділянці фронту — від Гранітного до Горлівки. Гібриди використовували практично всі наявні в них озброєння — від снайперів до важкої бронетехніки.


За даними розвідки НАТО, російсько-терористичні війська вже найближчим часом можуть відновити наступальні дії на позиції української армії. Про це в інтерв’ю Польському агентству преси заявив Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.


«Росія та сепаратисти можуть найближчим часом почати нові атаки в Україні. Це викликає стурбованість. Хочу підкреслити, що дотримання припинення вогню є ключовим для всіх сторін, а будь-яка спроба розширити територію, підконтрольну сепаратистам, буде неприйнятною для міжнародного співтовариства», — зазначив Столтенберг. Але при цьому Генсек Альянсу вважає цілковите виконання положень Мінських домовленостей «єдиним шляхом до миру».


Схоже, іншого формату втихомирення воєнної агресії, що прогресує на сході України, «глибоко стурбовані» на словах наші союзники поки що не знайшли. Хоча мало хто вірить у дипломатичний результат конфлікту, на радикальне його вирішення ніхто йти не хоче. А тому Мінськ продовжує підтримувати ілюзію можливого миру.


Коли верстався цей номер, у столиці Білорусі проходило засідання робочих підгруп у рамках тристоронньої контактної групи. А на 16.00 запланована зустріч учасників тристоронньої контактної групи (Україна—ОБСЄ—Росія) із запрошенням представників так званих «ДНР» і «ЛНР»...