Що ближче 18 червня, то більший в Греції ажіотаж серед вкладників. Як повідомляють місцеві ЗМІ, у понеділок було встановлено денний рекорд зі зняття готівки євро з банківських рахунків — понад 600 мільйонів. Це майже в 2,5 разу більше, ніж у попередній робочий день — п’ятницю. Люди намагаються хоча б на деякий час застрахуватися від можливого дефолту та купити необхідні продукти і товари.

Глава Європейського центробанку Маріо Драґі попередив, що оголошення дефолту Грецією за своїми борговими зобов’язаннями матиме для всієї Європи непередбачені наслідки. Лідери країн єврозони бачать три можливі варіанти розв’язання проблеми. Перший — підписання договору про нову фінансову допомогу в обмін на реформи. Проте це експерти вважають найменш імовірним варіантом. Другий — продовження програми фінансової допомоги, яка закінчується 30 червня. І третій варіант — дефолт.


У Греції вже порахували, що вихід країни з єврозони обійдеться в понад один трильйон євро з додатковим «бонусом» у вигляді непередбачених політичних проблем. Афіни намагаються переконати своїх європейських партнерів у тому, що щиро прагнуть знайти розв’язання проблеми держборгу, але не можуть піти на скорочення пенсій і зарплат. А це є головною вимогою кредиторів.


«До останнього терпляче чекатимемо від європейських інституцій реалістичного підходу до переговорів щодо боргу. Це — не політична безглузда впертість, а прояв демократії», — заявив прем’єр-міністр Алексіс Ціпрас. На момент верстки цього номера депутати від Сірізи не ухвалили рішення і не дали рекомендацій своїй делегації, яка сьогодні, 17 червня, вирушить на новий тур переговорів із кредиторами.
Тим часом країни єврозони вже прийняли план екстрених заходів на випадок чергового провалу. Як повідомила німецька Suddeutsche Zeіtung, якщо 17 і 18 червня домовитися не вдасться, то в п’ятницю, 19 червня, буде скликаний надзвичайний саміт глав держав і урядів єврозони. На ньому спробують знайти політичне розв’язання проблеми.


Нагадаємо, що до кінця червня Греція має повернути Міжнародному валютному фонду 1,54 млрд. євро. Для виплати цієї суми країні необхідний останній транш фінансової допомоги від кредиторів, який вона не може одержати через відмову проводити реформи за договором про грошове донорство, укладеним ще попередниками Алексіса Ціпраса.