17-й батальйон займає позиції у районі Горлівки та Дзержинська. Того дня, коли довелось там побувати, відбувся жорстокий бій. О 5.30 бойовики після артпідготовки почали наступ. Бійці розповідають, що з нашого боку оборону вів весь батальйон. Небо над Горлівкою горіло. Та атаку відбили.

Нині багато чого у нашій війні з російсько-терористичними загарбниками залежить від спостережної місії ОБСЄ. Іноземці, які є спостерігачами, повинні фіксувати порушення Мінських домовленостей і доповідати про це міжнародній спільноті. Тобто від їхніх очей, вух, порядності і чесності залежать життя мирних громадян і військових. Хоча залежать, це занадто голосно сказано. Адже бойовики порушують домовленості навіть на очах у спостерігачів ОБСЕ. Втім, цих людей міжнародна спільнота, сподіваючись на їх досвід і неупередженість, наділила високими повноваженнями, виявила їм високу довіру бути якоюсь мірою суддями від світу.


Та є такі люди і в українському війську. Командир 17-го батальйону полковник Олександр  Щербина служив у 1996 році у складі миротворчих сил ООН у Сараєво. У 1998-му був спостерігачем ОБСЄ у Косово, у 2000 році служив у складі сил КФОР теж у Косово. І врешті два роки — з 2001-го по 2003-й — також був спостерігачем ОБСЄ у Грузії. Щербина має вищу військову освіту, закінчив коледж у Нідерландах, академію в Австрії. Після служби пішов на пенсію. Та з початком війни добровольцем повернувся на фронт. (На наш погляд, людина з таким досвідом і кваліфікацією повинна працювати в штабах, розробляти стратегію перемовин і перемог).


Отже, полковник Щербина діяльність ОБСЄ знає зсередини. Він вказує на те, що місія виконує свою роботу, але не може бачити реальну картину. Олександр Олександрович каже, що достатньо поставити на різних ділянках фронту кілька СНАР (станція наземної артилерійської розвідки), і всю картину обстрілів було б видно як на долоні. Пристрій дає змогу на дальності до 30 кілометрів бачити постріли артилерії і мінометів, визначати їх калібр. Це просте й ефективне рішення.


Взимку такі СНАР-10 «Леопард» та РЛС АРК-1 «Рись» іноземні журналісти бачили у терористів. Але ж, звичайно, використовуються вони не для мирних цілей, а для ведення точного вогню по позиціях українських військ.

 

Бійці 17-го батальйону.

 

Командир 17-го батальйону полковник Олександр Щербина.


Фото Олександра Клименка.