Про очевидне небажання Москви, яка протягом останнього року порушила всі міжнародні правила поведінки у сучасному світі, виконати так званий Мінськ-2 та піти геть з України говорили напередодні в Європарламенті.

Спеціальні слухання у підкомітеті з питань безпеки та оборони законодавчого органу ЄС відбулися на звернення України. Участь у них взяв представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв, який надав факти численних порушень Мінських домовленостей з боку Росії та її терористичних угруповань. 

Дипломат також навів аргументи щодо необхідності підтримки ініціативи Президента України про розміщення миротворчої місії ЄС на Донбасі та посилення санкційного тиску на Росію у зв’язку з істотним загостренням ситуації на Донбасі.


Виступаючи перед європейськими політиками, посол назвав п’ять пунктів, реалізація яких допоможе ЄС і Києву протистояти агресії Росії. «По-перше, це зміцнення єдності між Євросоюзом і Україною. По-друге, розбудова трансатлантичної солідарності. Третє — докладання більших дипломатичних зусиль і тиску на російську сторону. Четверте — інвестиції заради успішної України. І п’яте — мотивувати Росію у відновленні міжнародного порядку шляхом запровадження нових обмежувальних заходів», — наголосив дипломат. На переконання Єлісєєва, ЄС не повинен чекати чергових провокацій і ескалації конфлікту з боку Росії, щоб посилити санкції.
«Атака на Маріуполь не може бути спусковим гачком. Ми повинні запобігати новим атакам. Ми не можемо дозволити, щоб трапилися нові трагедії», — сказав посол.


Про віроломний напад Росії на Україну також говорили в Європарламенті на презентації доповіді Бориса Нємцова «Путін. Війна». «Це агресія російського керівництва, адміністрації, російського уряду проти незалежної країни. Росія віроломно фактично напала на Україну», — заявив у Брюсселі соратник убитого опозиціонера, лідер партії «Парнас» Михайло Касьянов. Він відзначив, що метою доповіді є розвінчання тієї брехні, «яку нинішня російська пропаганда впихає у розуми російських громадян щодо анексії Криму і військових дій на Донбасі». «Те, що нібито російська бойова техніка не бере участі у бойових діях, що нібито російські гроші не залучені там, — все це брехня! І ця доповідь розбиває цю брехню», — наголосив російський політик. На думку Касьянова, від розвитку ситуації в Україні залежить майбутнє Росії.


Свої докази війни Росії проти України представили в Європарламенті міжнародні експерти з Атлантичної ради. Їх викладено в доповіді «Приховуючи очевидне: війна Путіна в Україні». «Свідчення про війну, яку веде Кремль, є всеосяжними. Водночас Кремль наполегливо відкидає своє військове втручання на сході України. Так само, як наполегливо спростовував свою військову роль у захопленні Криму — доки пан Путін публічно не визнав свою агресію на півострові у березні 2015 року», — заявили в Атлантичній раді, експерти якої зібрали докази із відкритих джерел про неоголошену війну Росії проти України.


У доповіді надано свідчення присутності військовослужбовців ЗС РФ і озброєння на Донбасі, докази про артилерійські обстріли України з території Росії, а також про те, як російські військові повертаються до своїх сімей у закритих і немаркованих трунах. «Війна у східній Україні є конфліктом, який створив Кремль», — наголосили у Атлантичній раді.


Росія вже остаточно втратила свої роль і авторитет на демократичному Заході як надійного, стратегічного партнера. Окупація Криму, розв’язана на сході України неоголошена війна, постійні провокації і брязкання зброєю на кордонах з НАТО, небезпечна ядерна риторика, брехня і пропаганда очевидно виставили путінську Росію за межі цивілізованого світу. Але військового рішення у здобутті перемоги в цій гібридній війні немає. Тож Захід посилить тиск на Путіна економічними санкціями, продовження яких неминуче.


Уже наступного тижня в ЄС відбудуться знакові події. У понеділок у Люксембурзі засідатимуть міністри закордонних справ, а наприкінці тижня глави держав та урядів зберуться у Брюсселі на саміт. На зустрічах політики «звірять годинники» у вимірі спільних зусиль у розв’язанні актуальних проблемних питань у сфері безпеки та оборони.
Очікується, що саме наступного тижня ЄС остаточно визначиться щодо продовження економічних санкцій проти Росії, які безпосередньо прив’язані до імплементації Мінських домовленостей.


Андрій ЛАВРЕНЮК, власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі, спеціально для «Голосу України».