Робоча група з питань конституційних засад, організації та здійснення державної влади, місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою країни та децентралізації влади опрацювала варіант конституційних змін. Його буде передано на розгляд Конституційної комісії. Нагадаємо, до складу робочої групи, створеній у Верховній Раді, входять народні депутати, фахівці у галузі права, екс-президенти України.


Голова Верховної Ради Володимир Гройсман (на знімку вгорі) наголосив, що конституційні зміни мають забезпечити незворотність децентралізації влади і сформувати якісну систему місцевого самоврядування. За його словами, ця реформа є однією з ключових і дає відповіді на запитання, як розвиватиметься держава далі у всіх інших сферах життя. Пропозиції робочої групи і напрацьований нею текст проекту конституційних змін, на думку В. Гройсмана, є досить якісним і фундаментальним.


Водночас, на думку Голови Верховної Ради, нині є два варіанти ухвалення змін до Основного Закону. Перший — глобальний, коли будуть ухвалені фундаментальні конституційні зміни, однак це знижує шанси на їх ухвалення через політичні суперечності. Другий, який є більш прийнятним, — провести базові зміни, знайшовши компроміс між різними політичними силами. В. Гройсман відзначив також, що у процесі децентралізації важливо побудувати ефективну систему самоврядування, основою якої є спроможна громада. Для цього необхідно забезпечити повсюдність місцевого самоврядування, субсидіарність у розподілі повноважень та забезпечити якісну фінансову основу самоврядування. Перші кроки на цьому шляху вже зроблено. Дано старт фінансовій децентралізації, розпочато створення перспективних планів спроможних громад, які дозволять громадам управляти містобудуванням, врегульовувати питання земельних відносин, благоустрою, адміністративних послуг тощо. «Важливим є надання послуг на базовому рівні», — сказав В. Гройсман. Відзначивши, що у процесі реформ визначальними є три речі: повноваження, фінансові ресурси і ефективна система контролю.


Напрацьовані пропозиції щодо змін до Конституції в частині реформи державної влади, місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою та децентралізації влади робоча група передасть до Конституційної комісії, яка діє при адміністрації Президента. Тож подальша робота триватиме там, але за широкого діалогу з суспільством.


У п’ятницю Голова Верховної Ради планує провести консультації з Венеціанською комісією, після чого відбудеться наступне засідання Конституційної комісії.

 

Президент України у 1991—1994 роках Леонід Кравчук і засновник Української правничої фундації Сергій Головатий (на передньому плані) під час засідання. 


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.