Неможливо підготувати людину до сімейного життя на коротких курсах перед укладенням шлюбу. Цей процес потрібно починати змалку: із сім’ї, дитячого садочка, школи. Тож важливість сім’ї та її значення в українському суспільстві важко переоцінити. Це під час парламентських слухань «Сімейна політика України — цілі та завдання» підкреслив Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій. У заході взяли участь народні депутати, представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, релігійних та громадських організацій.

«Для українців сім’я завжди була фундаментом виховання і соціалізації наших громадян. Повсякчас стабільність стосунків у сім’ї визначала і стабільність взаємовідносин у державі», — сказав він.


Перший заступник Голови Верховної Ради наголошував на необхідності «підходити дуже виважено до питання сім’ї і виховання», попри те, що нині наша держава перебуває у складному соціально-економічному становищі, зокрема через російську агресію. А. Парубій зазначив, що збільшення кількості соціально вразливих сімей через недостатню підтримку держави призведе в найближчій перспективі до збільшення витрат на лікування дітей та оплату лікарняних їх батьків, боротьбу з підлітковою злочинністю, збільшення кількості виправних установ для дітей.


З другого боку, додав парламентарій, не можна все зводити до фінансового забезпечення. Окрему увагу, впевнений А. Парубій, треба приділити пропаганді сімейних цінностей в інформаційному просторі.


У свою чергу заступник міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Сергій Устименко наголосив, що сьогодні інститут сім’ї переживає істотні складнощі, втрачаються національні традиції багатодітності, підвищується рівень позашлюбних народжень, помітно зросла чисельність неповних сімей, які потребують соцзахисту і підтримки з боку держави. «Досі існують стереотипи в розподілі сімейних ролей жінки і чоловіка щодо виконання батьківських обов’язків», — сказав він.


Болючою, за його словами, також залишається проблема бідності, від якої потерпає 53 відсотки багатодітних сімей. На сьогодні державною підтримкою охоплено понад 4,7 мільйона родин. Бюджетні видатки на ці цілі в поточному році становлять майже 70 мільярдів гривень.