У нас у квартирі встановлена газова плита з електричною духовкою. Їжу готуємо переважно в духовці або в мультиварці. Самою газовою плитою користуємося рідко — можливо, раз чи два на місяць. Тепер, коли піднялися усі тарифи, і на газ у тому числі, постало питання щодо встановлення газового лічильника. Адже виходить, що ми віддаватимемо значну суму грошей за те, чим майже не користуємося. Скажіть, будь ласка, до кого нам потрібно звернутися, щоб установити газовий лічильник, та скільки це коштуватиме?


Надія ТИМОФІЇВА.


Київ.

 

Із цим запитанням нашої читачки ми звернулися до ПАТ «Київгаз». Як нам пояснили, відповідно до чинного законодавства України, установлення лічильників газу для населення здійснюється ПАТ «Київгаз» безплатно. Але у порядку, передбаченому Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» (далі Закон).


Статтею 6 Закону передбачено, що безплатне встановлення побутових газових лічильників здійснюється:


— у квартирах та приватних будинках, у яких газ використовується для підігріву води та приготування їжі (тобто, де встановлені газові водонагрівальні колонки та газові плити), — до 1 січня 2016 року;


— у квартирах та приватних будинках, у яких газ використовується тільки для приготування їжі (тобто, де встановлені тільки газові плити), — до 1 січня 2018 року.


Роботи з установлення безплатних лічильників виконуються згідно з графіком на поточний рік, у якому передбачено встановлення 11605 од. лічильників у 2015 році переважно в квартирах, де встановлені газові водонагрівальні колонки.


Для довідки: у Києві станом на 01.03.2015 р. з 50 тис. квартир, у яких установлені газові колонки, газовим обліком забезпечені лише 32 тис. квартир, що становить 64% від необхідного обсягу. Без газового обліку залишаються 18 тис. квартир, у яких до 01.01.2016 р. мають бути встановлені газові лічильники; в іншому разі згідно із Законом газопостачання для них припиниться.


Це пояснює, чому ПАТ «Київгаз» на сьогодні першочергово виконує безплатне встановлення газових лічильників саме у квартирах з газовими колонками. А от безплатне встановлення газових лічильників у квартирах з газовими плитами буде виконано у період, визначений Законом, а саме до 01.01.2018 р., про що мешканці будуть проінформовані по телефону та шляхом розміщення оголошень.


Отже, якщо встановлювати лічильник безплатно, то доведеться досить довго чекати. І платити за те, чим не користуєшся. Інший варіант —встановити його за власні кошти. Як повідомили у ПАТ «Київгаз», конкретну вартість вони назвати не можуть, адже ціни на матеріали змінюються щодня. Проте на їхньому сайті зазначені середня вартість робіт з установлення газового лічильника за рахунок замовника.


Вартість робіт становитиме 736,00 грн.


Вартість матеріалів — 1507,00 грн. (лічильник газу, муфта, пломба, гнучкий рукав 1,5 м).


Не враховані: кран, який установлюється за необхідності.


Виклик майстра та обстеження газового обладнання на предмет установлення газового лічильника — 139 грн. Без крана, який установлюється за необхідності, сума виходить солідна — 2382 грн. Ці ціни були актуальними на 20 березня 2015 року. Кінцева вартість робіт визначатиметься у залежності від фактично використаних матеріалів і виконання додаткових робіт на прохання замовника (заміна крана, установлення гнучкого рукава тощо). Варто також звернути увагу на те, що ПАТ «Київгаз» не є монополістом у сфері виконання робіт з установлення побутових газових лічильників, тому споживачі можуть звертатися до будь-якої організації, яка має відповідний дозвіл на виконання газонебезпечних робіт. У такому разі представник ПАТ «Київгаз» здійснює роботи лише із пуску газу до приладів, прийом в експлуатацію та опломбування лічильника. До слова, моя сусідка таки встановила собі газовий лічильник. Адже вони з чоловіком, як і наша читачка, газовою плитою майже не користуються. За все заплатили 3500 грн. То в чому ж буде економія — чекати на безплатне встановлення мінімум два роки, а увесь цей час сплачувати за невикористаний газ чи одразу викласти майже 3000 грн. й платити за лічильником? Та навіть нові квитанції, у яких оплата нараховується за кількістю зареєстрованих осіб, навряд чи зекономлять сімейний бюджет...

Ірина ТИЩЕНКО.