Польський досвід об’єднання громад запроваджуватимуть на Дніпропетровщині. Про це заявив голова обласної ради Євген Удод, який назвав децентралізацію одним із головних принципів розвитку демократичної держави та громадянського суспільства.

На його думку, польська сторона, яка є прикладом у цьому процесі, сприятиме у втіленні реформ у регіоні.


— Їхній досвід вважається найуспішнішим і найприйнятнішим для нас, — зазначив Євген Григорович. — Дніпропетровщина першою в Україні одержала Перспективний план формування територій громад, який ми затвердили на минулій сесії облради. Тепер першочергове завдання — зробити об’єднання «під ключ». Ми хочемо сформувати самодостатні територіальні громади і поліпшити якість адміністративних послуг для населення.


Так, вважають в облраді, території мають отримати більшу фінансову й адміністративну незалежність разом зі збільшенням відповідальності перед жителями.
Щоб запозичити досвід, представники обласної ради, районів, міст регіону та проекту DESPRO, що працюють над запровадженням реформ і децентралізації влади, зокрема над об’єднанням громад, перебувають на стажуванні у воєводстві Нижня Сілезія. Делегація знайомиться з польським досвідом реформування, щоб втілити його у своєму регіоні, проводить зустрічі з керівництвом, депутатами, представниками місцевого самоврядування воєводства, експертами у сфері децентралізації.


Крім того, представники регіону вивчають структуру та завдання місцевого самоврядування на рівні воєводства, повіту, гміни, формування бюджетів, фінансові завдання кожної адміністративної одиниці, інструменти підтримки економічного розвитку місцевих органів влади.


— Польські експерти допомагали нашому регіону розробляти проект з децентралізації. Ми усвідомлюємо всі складності та ризики, пов’язані з децентралізацією. Після об’єднання територіальні громади одержать фінансову незалежність. Для них це величезні можливості і значна відповідальність, — зазначив радник голови облдержадміністрації Віталій Литвин. — Євроінтеграція — це процес, який вартий того, щоб його пройти, бо це шлях удосконалення, модернізації та реформ.


Дніпропетровська область.

 

Дніпропетровська делегація переймає польський досвід.


Фото прес-служби облради.