Реалізація державної сімейної політики потребує вдосконалення, адже на сьогоднішній день влада зосередилася переважно на підтримці родин, які опинилися у складних життєвих обставинах. Про це під час парламентських слухань (на знімку) на тему «Сімейна політика України — цілі та завдання» заявив голова Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний.

 

 

Також, за його словами, недостатньо уваги приділяється звичайним родинам, популяризації сімейних цінностей та підготовці молоді до сімейного життя. «Погіршення соціального становища українців, відсутність належних житлових умов серед молоді та пропаганди сімейних цінностей призводить до зменшення народжуваності. У підсумку маємо негативні демографічні тенденції: лише протягом січня—вересня минулого року населення України скоротилося майже на 100 тисяч осіб», — зазначив парламентарій.


Нинішнього року, підкреслив голова комітету, проблеми інституту сім’ї ще більше загострилися через російську агресію та соціально-економічну кризу. Тому держава повинна вдосконалити стратегію сімейної політики та об’єднати навколо цього зусилля органів центральної влади та місцевого самоврядування, а також інститутів громадянського суспільства.


Насамперед, наголосив А. Палатний, для належного функціонування українських сімей необхідно вирішити два головні завдання — працевлаштування і забезпечення їх житлом. «У минулому році чисельність безробітних збільшилась на 332 тисячі осіб і досягла майже двох мільйонів. Тому держава просто зобов’язана посилити роботу щодо працевлаштування молодих батьків. Також важливо відновити фінансування Державної програми забезпечення молоді житлом, припинити скорочувати мережу позашкільних закладів, підтримувати талановитих дітей, пропагувати сімейні цінності в ЗМІ. Маємо діяти за принципом: інвестиції в українську родину — це інвестиції в майбутнє України», — переконаний народний депутат.


Голова комітету висловив занепокоєння з приводу злиття та скорочення загальноосвітніх закладів, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, неналежної підтримки обдарованих дітей. Він запропонував створити державну систему підтримки юних талантів.


Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба наголосив на необхідності визначення державної політики щодо сім’ї та дітей. «Сьогодні маємо відповісти на першочергове запитання: яку ми хочемо бачити Україну наступного року і, можливо, через десять років саме в розрізі дитячої політики, яку ми хочемо бачити сім’ю», — сказав він.


Також М. Кулеба звернув увагу на житлову проблему, з якою стикаються багатодітні родини. «На квартобліку перебуває майже 30 тисяч таких сімей, а за минулий рік житло отримали лише 136. Родини вимушено переселених осіб, котрі фактично втратили своє житло, не можуть стати на квартирний облік за новим місцем проживання. На жаль, державної програми забезпечення житлом таких сімей сьогодні не існує. Тому цю програму треба приймати невідкладно», — підкреслив він.


Крім того, за його словами, серед питань, які сьогодні потребують вирішення, — дефіцит дитячої інфраструктури. М. Кулеба наголосив на важливості розвитку мережі денних центрів для дітей з інвалідністю, центрів соціальної підтримки сім’ї і дітей, позашкільних навчальних закладів тощо. Дитячий Омбудсмен закликав керівників місцевих органів влади до створення таких закладів шляхом реформування напівпустих і неефективних інтернатів.


Уповноважений Президента з прав дитини звернув увагу на проблему вирішення сімейних конфліктів у період розірвання шлюбу. «Щороку розлучається майже 130 тисяч сімей. Процес визначення місця проживання дитини в більшості випадків переростає у війну між батьком і матір’ю, заручниками якої стають діти. Кожна десята дитина не отримує аліментів або отримує їх із значним запізненням. Нині у виконавчій службі перебуває майже 700 тисяч проваджень щодо відшкодування аліментів», — розповів він.


Також М. Кулеба звернувся до народних депутатів з проханням переглянути положення Кримінального, Кримінального процесуального, Цивільного процесуального кодексів щодо запровадження ефективних механізмів захисту дитини та внести зміни до законів України «Про основи національної безпеки України» та «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики». «Як мінімум, ми повинні запровадити обов’язкову норму про право дитини мати державного захисника як в кримінальному, так і в цивільному судочинстві. Переконаний, що питання безпеки дитини повинно посісти провідне місце у внутрішній та зовнішній політиці України», — підкреслив він.

ЦИФРА

Уповноважений Президента з прав дитини повідомив: за роки незалежності України дитяче населення скоротилося з десяти до восьми мільйонів. Кожна п’ята дитина народжується поза шлюбом. За деякими дослідженнями, 80 відсотків багатодітних сімей проживають за межею бідності.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.