Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у виданні «Spіegel Onlіne» гостро розкритикував намір Кремля поповнити ядерний арсенал новими міжконтинентальними балістичними ракетами. «Оприлюднене президентом Путіним посилення російського стратегічного ракетного арсеналу — зайве і не сприяє стабілізації та послабленню напруження в Європі», — сказав він.


Глава німецької дипломатії наголосив, що часи холодної війни давно минули. «Але старі рефлекси очевидно стійкіші, ніж нам здавалося ще зовсім недавно, і також торік, — вважає він. — Я можу лише попередити про небезпеку піддаватися таким рефлексам і застосовувати словесну «ескалацію», за якою можуть початися ще жорсткіші дії».

Німецький політик попереджає: «Ми повинні бути обережними, щоб нині, вже дуже швидко після початку української кризи, не поламати те, що після падіння Берлінського муру, в рамках європейського мирного процесу так ретельно і добросовісно вибудовували».


Водночас Штайнмаєр підкреслив важливість конструктивної співпраці з Москвою у міжнародних питаннях, зокрема, у пошуку рішень тривалих конфліктів у Сирії та Ірані. Він вважає, що й у подоланні української кризи, у яке глибоко залучена Німеччина, може сприяти РФ: «Для цього, утім, потрібне більш конструктивне, ніж останнім часом, сприяння Москви», — заявив глава німецького МЗС.


За повідомленнями інформагенцій, 17 червня відбулася телефонна розмова Франка-Вальтера Штайнмаєра з його російським колегою Сергієм Лавровим. Обговорювалася ситуація в Україні, зокрема важливість негайного припинення бойових дій на Донбасі, передусім обстрілів населених пунктів та об’єктів цивільної інфраструктури.


Берлін.