У середу в аеропорту Любляни було заарештовано екс-прем’єра Косово та нинішнього лідера політичної партії країни Альянс за майбутнє Косово (АМК) Рамуша Харадіная. Як повідомила косовська газета Koha Dіtore (Коха Діторе), арешт колишнього командувача Армії визволення Косово (АВК) був проведений за ордером, виданим Сербією ще 2006 року. Белград обвинувачує його в 108 злочинах проти людяності.


Видання відзначає, що АМК засудив арешт Харадіная і нагадує, що 2008 року він був виправданий суддями Гаазького трибуналу за всіма пунктами пред’явленого обвинувачення за недостатністю доказів. А ставилися йому в провину злочини проти сербів, циган, а також проти тих албанців, які не співчували ОВК, скоєні на околицях міста Дечане на території Косово та Метохії в 1998 році. Як відзначалося в обвинуваченні, Харадінай катував і вбивав цивільних осіб, відбирав у них майно та знищував його.


В 2012 році Міжнародний кримінальний трибунал для колишньої Югославії остаточно звільнив Рамуша Харадіная з-під арешту, і він зайнявся політичною діяльністю. На минулорічних парламентських виборах у Косово очолюваний ним Альянс за майбутнє Косово посів четверте місце, набравши менш як 10 відсотків голосів населення краю.


Як повідомила в четвер сербська газета Danas, Рамуш Харадінай прилетів до Словенії з Німеччини, де перебував в офіційному відрядженні. Після арешту його доставили в суд міста Кран, який ухвалив рішення про його звільнення з-під варти. Але в лідера АМК відняли паспорт і веліли залишатися в Словенії до повного роз’яснення ситуації з його екстрадицією.


Перед журналістами Рамуш Харадінай заявив, що розчарований діями влади Словенії, оскільки наказ про його арешт відкликаний із усіх КПП країн світу, крім аеропорту в Любляні. «Я проходив паспортний контроль у декількох аэропотах світу і не мав проблем», — заявив Харадінай.


Влада та правоохоронні органи Словенії продовжують з’ясовувати, чи затриманий колишній «клієнт» Гаазького трибуналу помилково, чи по заслузі.