Японський парламент ухвалив закон, згідно з яким молоді громадяни країни, яким виповнилося 18 років, можуть брати участь у виборах. Досі право голосу на виборах надавалось тільки тим юнакам та дівчатам, яким уже виповнилося 20 років. Таким чином, кількість виборців до верхньої палати парламенту у 2016 році зросте на 2,4 мільйона осіб. Депутати сподіваються, що нова молода когорта виявить свою активну громадянську позицію у формуванні центральних та місцевих органів влади і поліпшить динаміку участі у голосуванні, в якому подекуди беруть участь менше, ніж половина виборців.

За зменшення віку, що дає право обирати, проголосували депутати обох палат парламенту. Засідання транслювалося в прямому ефірі на парламентському каналі. Адже для країни — це подія: вперше за останні 70 років було знижено віковий ценз для виборців (раніше він становив 25 років).


Однак, надавши право голосувати з 18 років, депутати нічого не змінили у праві бути обраним та в інших громадянських правах. Як і раніше, саме 20 років вважається віком повноліття в Японії. Щороку у січні в країні відзначається національне свято — День повноліття, коли нова когорта 20-літніх вступає в доросле життя з усіма правами і обов’язками. Від цього дня молоді люди несуть повну відповідальність перед законом, на них поширюється трудове законодавство, право укладати банківські та торгові угоди, вони можуть стати кандидатами на обрання до органів влади, суду присяжних, проводити операції з нерухомістю, купувати і вживати алкогольні напої і тютюнові вироби.


Із цього ж віку настає і повна відповідальність за кримінальним законодавством. Адже 18 чи 19-річних зловмисників вважають підлітками. Відповідним є і покарання. Навіть імена тих порушників, яким ще не виповнилося 20 років, не можна згадувати у засобах масової інформації, щоб не зіпсувати їм реноме у подальшому дорослому житті.


Токіо.