Під час брифінгу після завершення засідання робочої групи з питань конституційних засад організації та здійснення державної влади, місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою України та децентралізації влади Голова Верховної Ради та керівник Конституційної комісії Володимир Гройсман повідомив, що внаслідок численних консультацій з експертами та міжнародними партнерами вдалося сформувати базовий проект змін до Конституції, який може бути визначений як пріоритетний.


Голова Верховної Ради повідомив, що сьогодні, під час робочого візиту до Італійської Республіки, він представлятиме цей законопроект на засіданні Венеціанської комісії, що дасть змогу почути оцінку пропонованих змін від наших партнерів, а вже після цього Конституційна комісія рекомендуватиме Президенту внести документ на розгляд парламенту.


«Думаю, що ще будуть політичні консультації, але хочу одразу зазначити: у цьому проекті змін до Конституції визначається, що на рівні областей і районів буде створено виконкоми, а за органами місцевого самоврядування, тобто, органами, які ми обираємо, буде закріплено дуже чіткі повноваження та фінансові інструменти. Базовий рівень, на який максимально все буде передано — і повноваження, і кошти, — це рівень спроможних територіальних громад: міста, селища, села. Це фундаментальна зміна», — підкреслив В. Гройсман.


Також голова Конституційної комісії зазначив, що місцеві державні адміністрації буде ліквідовано, а натомість пропонується утворити нові органи, які матимуть контролюючі та координуючі функції. «Це дозволить створити таку систему, за якої буде збережено противаги та унеможливлено порушення прав людей», — зазначив глава парламенту і висловив переконання, що пропонована система буде достатньо ефективною та відповідатиме європейським підходам у формуванні сучасної системи самоврядування.


Відповідаючи на запитання, чи підтримали учасники робочої групи запропонований проект змін до Конституції, В. Гройсман зазначив, що на сьогодні цей документ є схвальним на 99 відсотків. «Є ще технічні питання, які будуть опрацьовані редакційною групою секретаріату робочої групи з питань децентралізації, а далі їх буде розглянуто і схвалено на засіданні Конституційної комісії», — сказав він, додавши, що після представлення на засіданні Венеціанської комісії документ також буде узгоджено з її висновками.


Водночас Голова Верховної Ради підкреслив, що глобальніші зміни, зокрема, зміни назв районів, потребуватимуть ширшої та глибшої суспільної дискусії. «Тут ми не можемо щось поспіхом ухвалювати, а от той робочий варіант, який ми підготували, враховує принципові та базові речі й закріплює незворотність реформи місцевого самоврядування та забезпечить її ефективність», — наголосив він. Очікується, що наступне засідання Конституційної комісії може відбутися вже наступного тижня.