Здійснення реформ, зокрема, конституційних змін у частині децентралізації влади, було темою розмови під час учорашньої зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана з Комісаром Європейського Союзу з питань європейської політики сусідства Йоганнесом Ханом.


Володимир Гройсман зазначив, що українським парламентом здійснено низку заходів, пов’язаних із законодавчим забезпеченням реформ, ухвалено план таких реформ.

Зокрема, вже завершено підготовчу роботу, пов’язану з першими змінами до Конституції у частині децентралізації влади, і Голова Верховної Ради проведе консультації з Венеціанською комісією щодо проекту конституційних змін. Він також висловив переконання, що парламент остаточно ухвалить зміни до Конституції у частині децентралізації восени поточного року. «Ті зміни, що ми напрацювали, є дуже практичним підходом до децентралізації. Графік достатньо напружений, але по термінах ми встигаємо», — сказав він.


На брифінгу після зустрічі В. Гройсман подякував пану Й. Хану за підтримку України, зазначивши, що Єврокомісія надає інституційну підтримку для підвищення наших можливостей, а в українському парламенті вже працюють консультанти Єврокомісії. У липні очікуємо на візит Президента Європейського парламенту пана Шульца, під час якого має бути підписано спільну угоду про взаємодію між Європарламентом і Верховною Радою України.
«Український парламент готовий вчасно і у повному обсязі виконувати ті завдання, які стоять на порядку денному щодо асоціації з ЄС», — запевнив Голова Верховної Ради.


Водночас В. Гройсман зауважив, що Російська Федерація не виконує взяті за Мінськими угодами зобов’язання і продовжує так звану гібридну війну. Глава парламенту ще раз підкреслив, що Україна і український парламент роблять усе для того, щоб виконувати Мінські угоди, але для цього потрібно, щоб протилежна сторона виконувала взяті на себе зобов’язання, а саме — припинила терористичні напади, обстріли, відвела свої війська, звільнила полонених, а також необхідно провести демократичні вибори, щоб відновити нормальне життя для мешканців Донбасу.


У свою чергу, Й. Хан відзначив відповідальне ставлення українського парламенту до процесу реформ, оскільки це, за його словами, «основний двигун для впровадження Угоди про асоціацію». «Це підтверджують двоє демократичних виборів, які було проведено в Україні, однак потрібні подальші зусилля для проведення демократичних реформ», — сказав єврокомісар.


Й. Хан також зазначив, що багато країн ЄС мають успішний досвід у сфері децентралізації, і цей досвід може допомогти Україні рухатися вперед та сприятиме процесу євроінтеграції.


«Досвід ЄС свідчить, що країни процвітають тоді, коли регіони заохочуються до того, щоб розвивати свій власний потенціал, або отримують засоби до розвитку, — сказав Й. Хан. — Дуже важливо, щоб Україна продовжувала це робити. Ми дуже високо цінуємо законодавчу роботу, яку проводить Верховна Рада, однак важливо також забезпечити виконання цих рішень».


В. Гройсман подякував Й. Хану за високу оцінку роботи українського парламенту, відзначивши, що Верховна Рада максимально налагоджує співпрацю з урядом, щоб прийняті рішення максимально ефективно виконувалися. «Ми розуміємо, що одна справа — це прийняти рішення, інша справа — їх реалізувати, тому ми також є надійними партнерами для виконавчої влади», — запевнив керівник парламенту. При цьому він зауважив, що в українському парламенті відбуваються дуже непрості дискусії щодо ухвалення рішень, але він сьогодні демонструє здатність до прийняття рішень, які трансформують пострадянську Україну в сучасну європейську державу. «Ключовою реформою, яку маємо провести в Україні — є реформа децентралізації влади, якісної системи управління, включення громадян до прийняття рішень, побудови ефективної системи самоврядування на базі місцевого самоврядування», — підкреслив В. Гройсман.