На Донбасі російсько-терористичні угруповання продовжують здійснювати спроби наступу на низці напрямків. Так, із вечора 16 червня по ранок 18 червня гібриди п’ять разів ішли на прорив оборони українських військ у районі Мар’їнки, мабуть, намагаючись узяти реванш за невдалий штурм цього населеного пункту, який вони провалили 3 червня. Українські сили дали гідну відсіч ворогу.


Те, що відбувається в цьому районі, дедалі більше нагадує ситуацію в районі донецького аеропорту під час його захисту українськими військами взимку 2014/2015 рр., коли терористи зосередили значні сили для обстрілів позицій сил АТО й вели постійні атакуючі дії. Так вважає координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук.


Підвищена активність бойовиків зафіксована й на артемівському напрямку, у районі Гранітного й Старогнатівки, Щастя й Станиці Луганської... На маріупольському напрямку гарячою точкою залишається Широкине. Учора на нашу територію зайшов тридцятий путінський гумконвой. А це означає, що активна фаза протистояння й продавлювання лінії розмежування триватиме...


«Супротивник підтягнув важке озброєння до лінії фронту й не припиняє спроб наступати. Епізодичні провокації тривають по всій лінії фронту, а на ключових ділянках оборони — переходять у повномасштабні бойові зіткнення», — заявив сьогодні на брифінгу представник АП України з питань АТО полковник Андрій Лисенко.


Бійці на передовій стверджують, що гібриди діють у кращих традиціях путінської тактики: ховають артустановки в житлових кварталах і звідти поливають наші позиції вогнем. А українські сили відповісти не можуть...
У свою чергу ОБСЄ попереджає про можливість раптової інтенсифікації бойових дій у зоні АТО. Про це вчора на брифінгу в Києві заявив представник Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Майкл Боцюрків. За його словами, загалом ситуація на Донбасі залишається нестабільною й напруженою.


«Рівень бойових дій був високим. Сторони продовжували обмінюватися вогнем, у більшості випадків — артилерійським і мінометним», — зазначив М. Боцюрків.


Червневе загострення ситуації на сході України аналітики пов’язують із прагненням Кремля демонстрацією сили домогтися вигідних для Росії рішень із боку світової громадськості напередодні саміту ЄС, який відбудеться наприкінці цього тижня. Про літнє нагнітання ситуації на лінії фронту спостерігачі говорили давно. Тож такого розвитку подій очікували. І, схоже, наш Генштаб устиг до нього підготуватися.
Утім, і супротивник за цей час відшукав додаткові людські ресурси для нового витка своєї агресії. У Росії «на честь 70-річчя Перемоги» оголосили масштабну амністію, яка зачепить близько 60 тис. ув’язнених. Уже в переддень 9 Травня з в’язниць на волю було випущено понад 2 тис. засуджених.


За даними «ІС» від інсайдерів у «ДНР», на початку червня з Росії на територію, підконтрольну терористам, прибуло близько 200 амністованих «ополченців». Найімовірніше, це була перша партія з тих двох тисяч. Нагальність амністії (до 9 Травня) пояснюється тим, що «щасливчики» мали пройти підготовку в одному з польових таборів у Ростовській області перед відправленням на Донбас.


Аналітики секції «Дельта» групи «ІС» певні, що в Україні їм відведено лише одну роль — гарматного м’яса, припертого позаду російськими загороджувальними загонами зі спецназу МВС РФ, який прибув на Донбас одночасно з амністованими. Про повернення живими назад на батьківщину колишні «зеки» можуть навіть і не мріяти. Кремлівський режим не зацікавлений у таких небезпечних кадрах зі зломленою психікою й досвідом ведення бойових дій. У зв’язку з цим останнім часом на Донбасі й спостерігаються безглузді атаки «ополченців» і дедалі ширшають «алеї слави» на цвинтарях напівдохлої «новоросії».