Покупки через Інтернет стали звичною справою для десятків тисяч українців. Чимало інтернет-продавців пропонують якісний товар, широкий асортимент, а головне — помірні ціни. Однак і досі покупці не мають стовідсоткової гарантії, що, замовляючи товар і розраховуючись банківськими картками, вони не потраплять на гачок шахраїв.

Саме в таку халепу потрапив пенсіонер одного із сіл Хмельницького району. Через телемагазин він придбав кілька лікувальних та профілактичних приладів. За все сплатив чотири тисячі гривень. А отримавши замовлення на пошті, переконався, що в ньому є все те, що обіцяла реклама.

Та щойно встиг розглянути новинки, як йому зателефонував незнайомець. Той переконливо розповів, що він — працівник міліції і наразі займається розслідуванням кримінальної справи, пов’язаної з шахрайством. Мовляв, у полі зору правоохоронців давно перебувають працівники саме того телемагазину, у якому пенсіонер нещодавно придбав речі. Вони, начебто, продають занадто дорого те, що насправді коштує копійки. От і ці товари насправді коштують удвічі дешевше.

Таке повідомлення справило на покупця сильне враження. Коли ж незнайомець попросив допомогти затримати зловмисників, той погодився без вагань. За планом, він мав перерахувати на названий незнайомцем рахунок десять тисяч гривень, щоб правоохоронці могли, не викликаючи підозри, від його імені зробити ще одне замовлення товару і так затримати шахраїв на гарячому. А після завершення операції мали повернути не лише ці гроші, а й переплачені дві тисячі гривень.

Усе було зроблено, як і домовлялися. Та за кілька днів стало зрозумілим, що довірливого покупця обманув не телемагазин, а телефонний шахрай, котрий не мав жодного стосунку до правоохоронних органів.

Ще більше втратив, потрапивши на гачок злодіїв, хмельничанин, котрий спробував не купити, а продати через Інтернет свій товар. На одному із сайтів він розмістив оголошення про продаж, але тривалий час ніхто так і не зацікавився його пропозицією. Тож згодом вирішив його оновити. І тут одразу зателефонував потенційний покупець. Швидко погодився купити товар і сказав, що одразу ж перерахує дві тисячі гривень, а за покупкою заїде пізніше. Зрозуміло, що жодної підозри така пропозиція не викликала, тому продавець одразу ж продиктував номер своєї банківської картки.

Але гроші чомусь не надходили. Натомість за кілька годин зателефонував начебто працівник банку і сказав, що на картку перераховані кошти, але їх не можуть провести. Щоб отримати готівку, потрібно підійти до найближчого банкомату і за інструкцією, яку отримає по телефону, здійснити певні операції зі своєю карткою.

Чоловік так і зробив. Голос у слухавці продиктував йому довгий ряд цифр. Тільки пізніше чоловік зрозумів, що то були номери його картки та картки, на яку він переказав гроші. Уже вдома отримав SMS-повідомлення про те, що перевів на інший рахунок усі кошти, які були на його картці — усього 21 тисячу гривень. Зрозуміло, що після того, як картка потерпілого спорожніла, зв’язок із так званим працівником банку обірвався.

Наразі обох шахраїв розшукує міліція. Однак гарантій того, що їх вдасться знайти, а потерпілим повернути кошти, немає. Адже в обох випадках вони самостійно проводили всі платежі. Тож залишається лише сподіватися на удачу та на професіоналізм правоохоронців.

Та що робити, щоб не попасти в подібну пастку? Деякі поради дала Інна Глега, начальник сектору зв’язків з громадськістю УМВС в області:

— Слід знати, що працівники банків не проводять жодних консультацій з обслуговування карток по телефону. Для цього клієнта викликають у найближче відділення банку. Якщо ж ви зрозуміли, що стали жертвою шахраїв, негайно, поки є можливість заблокувати несанкціоновано перераховані кошти, повідомляйте про це в міліцію. А коли телефонуючи, хтось представляється працівником міліції, треба одразу уточнити його ім’я та прізвище, місце роботи. Потім перетелефонувати в названий підрозділ і запитати, чи справді така людина там працює. І в жодному разі не перераховувати кошти на вимогу самозванців.

Здається, правила дуже прості. Але чомусь про них якраз і забувають довірливі покупці та користувачі банківських карток. А в результаті втрачають чималі суми.

Хмельницький.

Мал. Костянтина КАЗАНЧЕВА.