«Повне виконання Мінських домовленостей є шляхом до миру. Ескалація навколо Мар’їнки минулого тижня стала великим кроком назад з цього шляху. Це було найсерйознішим порушенням виконання Мінських домовленостей з часу їх підписання у лютому», — заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю УНІАН. «Росія несе особливу відповідальність в плані того, щоб запобігти цим нападам та виконати домовленості про припинення вогню. Сепаратисти не повинні використовувати будь-який привід, щоб захоплювати додаткову територію України. Ми закликаємо Росію припинити навмисну дестабілізацію на сході України, покласти край підтримці сепаратистів, вивести свої війська і військову техніку з України і вздовж її кордонів», — наголосив Генсек.

Також пан Столтенберг нагадав, що НАТО «рішуче підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Союзники із НАТО не визнають і не будуть визнавати незаконну та нелегітимну анексію Криму Росією». Спроби Росії вдатися до ядерного шантажу Генсек прокоментував так: «НАТО не становить загрози для Росії. НАТО є оборонним союзом, і ядерна доктрина Альянсу повністю відповідає Договору про нерозповсюдження ядерної зброї... Це Росія почала використовувати ядерну зброю як інструмент у своїй стратегії залякування. Нещодавнє використання Росією ядерної риторики та навчання викликають глибоку тривогу і побоювання в плані відповідності Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Такі дії та риторика не сприяють прозорості та передбачуваності в контексті середовища безпеки, яке різко змінилося у зв’язку з агресивними діями Росії в Україні».


Єнс Столтенберг також повідомив, що планує відвідати Україну: «шукаємо відповідну дату». А ще НАТО надає практичну підтримку Україні на шляху змін. За словами Генсека, досягнуто прогресу щодо трастових фондів, які були створені для підтримки реформ і допомоги в реабілітації бійців, постраждалих внаслідок бойових дій на Донбасі.