На другому пленарному засіданні позачергової сесії Полтавської облради депутати схвалили перспективний план формування територіальних громад області.

Згідно з ним, об’єднаними стануть 59 таких громад (нагадаємо, що в регіоні сьогодні налічується 503 сільські, селищні та міські ради і, відповідно, 1840 населених пунктів). Водночас 211 сільських і селищних рад вирішили утриматися від будь-якого об’єднання. Останні у своїй діяльності послуговуватимуться Законом «Про співпрацю територіальних громад» або просто існуватимуть за старим поділом. І, зрозуміло, без фінансових преференцій, передбачених лише для об’єднаних громад. Водночас цілковито «недоторканними» у своїх межах і за кількістю сільрад залишилися навіть кілька районів. На презентованій депутатам кольоровій карті вони були «білими плямами»...


За таких обставин зрозуміло, що й вона є далеко не остаточною. Адже тільки в сесійній залі представники облдержадміністрації «засвітили» вже третю(!) карту з різними обрисами і кількістю громад. Та й то з обмовками, що йдеться про мапу станом на 21-шу годину попереднього дня. Мовби на підтвердження «безкінечності» змін до неї, які постійно вносяться на місцях, у залі пролунали репліки повпредів деяких районів про те, що й «учорашній» поділ уже застарів, окремі сільради воліють його змінити... Однак «малювальники» плану запевнили: неодмінно внесуть до нього всі без винятку зміни, що пропонуються з «низів». Адже принцип добровільності об’єднання залишається для них безумовним пріоритетом. Тим паче що йдеться не про кінцевий юридичний документ, а лише про перспективний план, тобто своєрідну декларацію намірів, яку, без сумніву, змінюватимуть і доповнюватимуть. Але без такого плану не буде й точки відліку для початку масштабних змін. Тож частина депутатів облради та представників із місць просили всіх, хто сумнівається в необхідності адміністративно-територіальної реформи, не заважати руху вперед насамперед тим громадам, які твердо вирішили об’єднатися. А в інших, мовляв, є вибір. І можливість переконатися в доцільності реформування на чужому прикладі та «підтягнутися» до його першопрохідців пізніше.


Після короткої, але досить бурхливої дискусії за схвалення перспективного плану проголосували 76 із 92 присутніх депутатів. Їхнє рішення присутній на сесії голова облдержадміністрації Валерій Головко назвав «першим кроком до децентралізації влади в нашій області».


Полтавська область.