Російська окупація Львова завершилася 21 червня 1915 року. Австрійські війська в районі Рясного атакували окупантів, і ті змушені були поспіхом залишити місто.

Російські війська увійшли до Львова на початку осені 1914 року й відразу на ратуші вивісили триколор. Усі вивіски наказали переписати російською мовою, встановили комендантську годину і ввели в обіг карбованці.

Митрополита Андрея Шептицького інтернували до Росії. Було заарештовано понад 30 священиків та 12 монахів, з яких п’ятеро вислали до Сибіру. Закривали українські газети, організації, заборонили діяльність Наукового товариства імені Шевченка. Для управління краєм прибували урядовці з Росії.


Ось як описував ці події історик Михайло Грушевський: «Поголовно висилано українських священиків, або всю інтеліґенцію, цілі маси свідомих селян і міщан. Все те самим нелюдським способом хапали в чім застали, арештували, волочили по в’язницях і етапами висилали в Сибір без ріжниці жінок, дітей, старців, хворих і калік. Скільки таким способом забрано і знищено людей, се переходить всяку ймовірність».
Львівська область.

 


На знімку: російські війська на вулицях Львова.


Фото газети «Збруч».