Точніше, в Україні налічується 1 мільйон 300 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Таку вражаючу статистику учора у Києві оприлюднив в. о. керівника операції Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) в Україні Жан-Ноель Ваттервальд.

За даними огляду, оприлюдненого управлінням до Міжнародного дня біженця, що відзначається сьогодні, 20 червня, 51 процент українських переселенців перебувають на території Донецької та Луганської областей, які контролюють українські військові. Окрім того, найактивніше приймають новоприбулих Харківська, Дніпропетровська, Запорізька, Київська області та столиця. 12 відсотків переселенців — діти, 60 — пенсіонери.


Утім, українська влада наполягає на значно меншій цифрі переміщених осіб — 884 тисячі. Перший заступник голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олег Мельчуцький такі розбіжності зі статистикою УВКБ пояснив тим, що 500 тисяч осіб приїжджають лише для реєстрації та отримання соціальних виплат й пенсій з окупованих «ДНР» та «ЛНР» територій. Тому цих півмільйона чоловік і не включають до загального переліку.


Розмовляючи з журналістами, представники УВКБ ООН наголошували на різниці між біженцями та внутрішніми переселенцями. Перші змушені покинути свою країну і втікати до іншої. Переміщені ж особи не перетинають кордон, а переїжджають до іншого регіону своєї країни. Однак, на жаль, чимало українців останнім часом стали й шукачами притулку у сусідніх державах. Найбільше у Росії — 341 тисяча за даними ООН. У країнах ЄС загалом — 11 тисяч, серед них у Польщі — 3,5 тисячі. Майже тисяча — у Білорусі.


Розповідаючи про ситуацію з переселенцями, Жан-Ноель Ваттервальд і керівник служби ЄС із гуманітарної допомоги та громадянського захисту в Україні Мамар Мерзук відзначили особливу роль волонтерів та громад, які допомагали і продовжують підтримувати людей, які втратили рідні домівки.


А загалом цьогорічна доповідь УВКБ ООН «Глобальні тенденції» стала невтішною. Станом на кінець 2014 року майже 60 мільйонів чоловік на планеті залишилися без даху над головою. Десять років тому таких було 37,5 мільйона. Основний приріст відзначено на початку 2011 року зі спалахом війни у Сирії. В ООН підсумували, що торік щодня були змушені залишати оселі 42 500 чоловік.