До тривожної ситуації, яка останнім часом склалась на Луганщині у зв’язку з активністю бойових дій з боку російсько-гібридних формувань, додалась ще одна, яка пов’язана із протиправними діями добровольчого підрозділу «Торнадо».

Рота патрульної служби міліції особливого призначення «Торнадо» УМВС України у Луганській області була сформована у грудні минулого року із залишків особового складу батальйону «Шахтарськ», який було розформовано восени минулого року виключно через вчинення насильницьких дій щодо цивільного населення. Певний час рота несла службу у прифронтовому Станично-Луганському районі і тоді вперше про неї заговорили як про «злочинне угрупування». За словами голови Луганської ЦГА Геннадія Москаля, особливо жорстоко торнадівці проявили себе стосовно місцевих мешканців.


Після виведення роти із Станиці, вона дислокувалась у старій школі міста Привілля біля Лисичанська. На цей час вже почалося слідство, проте у зв’язку зі складністю розслідування, а також резонансом, які виникли під час роботи цивільними прокурорами, матеріали досудового розслідування з прокуратури Луганської області надійшли до Головної військової прокуратури.


— Сьогодні на території Луганщини, Києва, Львова, Дніпропетровська у кримінальному проваджені, яке було зареєстровано у березні місяці поточного року за статтями 255 (створення злочинної організації), 365 (перевищення службових повноважень), 146 (незаконне позбавлення волі), 127 (чинення насильницьких дій, пов’язаних з статевим насильством) і 115 (убивство) йде слідство за фактом створення міліціонерами роти патрульної служби міліції особливого призначення «Торнадо» УМВС України у Луганській області злочинної організації та вчинення її співробітниками тяжких та особливо тяжких злочинів. Нині командир роти, лейтенант міліції Руслан Онищенко заарештований згідно з рішенням суду, а також затримані ще семеро його бійців, — повідомив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.


Він заявив, що членами цієї злочинної організації на базі роти міліції у підвальному приміщенні школи проводились справжні тортури. До надзвичайно жорстоких форм катування віднесено спричинення статевих злочинів відносно осіб чоловічої статі в особливо збоченій формі, що фільмувалося на мобільні телефони та інші засоби відеовідтворення. Анатолій Матіос висловив своє занепокоєння з приводу того, що проведення слідчих дій вимагає огляд місця базування роти, де зараз знаходиться до 170 озброєних бійців, які заявили, що чинитимуть опір, якщо слідчі наблизяться до бази.


— Така поведінка роти сьогодні загрожує нормальній роботі жителів області, проведенню АТО і взагалі представляє загрозу національній безпеці України, — попереджає Геннадій Москаль.


«Торнадо» не погоджується з такою оцінкою. Тут вважають, що арешт командира і сімох бійців пов’язаний, насамперед, з тим, що рота дає активну відсіч проявам контрабанди на території області, контрольованої українською владою. Конкретно йдеться про поїзди, які везуть вугілля та інший вантаж. Останній раз бійці «Торнадо» затримали поїзд з Алчевська, який віз чавун, а в одному з 20 вагонів були знайдені тротилові шашки. У свою чергу командири роти обвинувачують Москаля та начальника облуправління УМВД України Анатолія Науменка у «кришуванні» таких вантажів.


Командири добровольчих батальйонів, що дислокуються в Луганській області, ситуацію з «Торнадо» оцінюють однаково: через те, що один підрозділ став на злочинний шлях, тепер заплямована честь й інших добровольчих батальйонів.


Коли матеріал готувався в номер, стало відомо, що міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков підписав наказ про розпуск спецпідрозділу МВС «Торнадо». Згодом і прес-секретар відомства повідомив: ніякого штурму бази не буде. Проводитимуться слідчі дії. Мовляв, напруження спало.


Луганська область.