Спробу «подарувати» сепаратистам майже півтора мільйона бюджетних гривень відвернула влада у Каховському районі Херсонщини. Тут оголосили тендер на постачання вугілля для обігріву шкіл та дитсадків у наступному опалювальному сезоні. Його виграла приватна одеська фірма, яка зобов’язалася доправити в район 480 тонн вугілля марок АМ та ГМ на 1 мільйон 464 тисячі гривень. Аж тут і з’ясувалося, що «чорне золото» має надійти з міста Антрацит, тобто з території, підконтрольній проросійським терористам «ДНР», а гроші місцевої громади можуть потрапити аж ніяк не шахтарям, а бойовикам. І як не дивно, певні чиновники дуже наполягали на укладанні цієї угоди.


— Коли встановили, звідки саме у Каховку повинно надійти замовлене вугілля, райдержадміністрація категорично протестувала проти його оплати. Але в Держказначействі пояснювали, що ми конче повинні переказати обумовлену суму, бо то є обов’язковим платежем. І тільки після звернення до податкової інспекції та прокуратури з проханням перевірити законність «обов’язкової» угоди, фірма відмовилася від спроб нав’язати нашим бюджетним закладам вугілля з «ДНР», запропонувавши альтернативну партію енергоносіїв, придбаних на підконтрольній Україні території, — коментує ситуацію для «Голосу України» голова Каховської РДА Валерій Салтиков.


Торік Служба безпеки України вже виявила спроби посередницьких фірм купувати вугілля у сепаратистів для потреб освітянських закладів у п’яти районах Херсонщини: там, мовляв, дешевше та й «чорне золото» високоенергетичне. Тому нині до угод, пропонованих переможцями тендерів, уважніше приглядаються і перевіряють інформацію про походження товару з наданих постачальниками сертифікатів якості. Адже «шмат» спокусливий. За відомостями начальника управління освіти і науки Херсонської облдержадміністрації Євгена Криницького, на майбутній опалювальний сезон школам та дитсадкам кожного з вісімнадцяти районів області потрібно від 300 до 927 тонн вугілля на суму від 300 тисяч до 2,4 мільйона гривень на кожен район. Євген Криницький каже, що його вже почали завозити.


І без постачань «сепаратистських» енергоресурсів Херсонщина цілком обійдеться. У багатьох бюджетних закладах вже поставили чи замовили твердопаливні котли, яким не потрібне високоенергетичне вугілля, а достатньо й палет з деревного сміття, соломи, соняшникової лузги та, власне, всього, що горить. Тож споживання таких дорогих джерел тепла, як газ та вугілля, тут взагалі зменшується. А от попит на місцеві дрова, навпаки, зростає: соснової деревини, отриманої в ході рубок догляду чи розробки горільників, вистачить і для селянських пічок, і для виготовлення тих самих паливних гранул. 


Херсонська область.