Щодня в нелегальному бізнесі на Житомирщині беруть участь від 4 до 6 тисяч осіб

У публікації «Бурштинове дно...» («Голос України» за 21 травня 2015 р.) газета вже порушувала актуальну тему незаконного видобутку копалин на території Житомирської області. Як зазначалося, зусилля місцевої влади та правоохоронних органів із припинення нелегального бізнесу є недостатніми: організаторів та «покровителів» так і не притягнуто до відповідальності.
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав голову Житомирської ОДА Сергія Машковського внести пропозиції, як побороти «бурштинову мафію». Днями чиновники, правоохоронці й активісти Житомирщини провели чергову нараду. Всі нарікали, що нічого не можуть зробити: «бурштинова лихоманка» на Житомирщині набирає дедалі більших масштабів. Задля збагачення сюди їдуть сотні людей. Часто на місці видобутку розгортаються справжні «бурштинові війни».

Не селяни з лопатами, а люди зі зброєю

— Ми вже маємо систему, цілу систему, яка працює. Це не разові виходи місцевих селян з лопатами — підкопати там десь 30 метрів, знайти якийсь камінь. Нині ми говоримо про те, що є структурована система видобутку бурштину, яку очолюють люди зі зброєю, зі своїми бойовиками. І вони нараховують не 10—20 осіб, а 100, 200, 300, 500, 1000. Це армія. Ми кажемо, що немає в державі коштів для того, щоб підтримувати наших військових у нормальному, належному стані, — а в нас обіг на сотні мільйонів гривень від незаконного видобутку бурштину на території Олевського району, — заявив заступник голови обласної державної адміністрації В’ячеслав Поліщук.

— Люди йдуть із підприємств. Немає кому працювати на хлібозаводі, переробку деревини нікому вести. Керівник держлісгоспу запросив уже із Західної України бригаду: попрацювали кілька тижнів, а потім пішли в ліс, — нарікає голова Олевської райдержадміністрації Василь Невмержицький.

Депутат Олевської міської ради Олександр Ніколайчук розповів про власні спостереження:

— Бандитські угрупування взяли під тотальний контроль північ Житомирщини і все Полісся, де є поклади бурштину. Тому будь-яка законодавча ініціатива може не увінчатися успіхом, якщо відповідні органи — прокуратура, СБУ, міліція — не проведуть зачистки або профілактичної роботи з цими незаконними бандформуваннями. Велика кількість людей на території у певні години сачками перемиває бурштин, а протягом дня певні особи помпами видобувають бурштин і дозволяють його перемивати, щоб люди не здіймали галас. Хтось заробляє 200 гривень, хтось 500, кому пощастить заробити 700—900 доларів. Люди зацікавлені. От, наприклад, учора, у будній день, працювало близько 4000 осіб. У вихідний цифра доходить до 6000.

А що думає міліція? Як завжди, говорить про «певні зрушення»: з початку року розпочали 19 кримінальних проваджень, вилучили майже 70 кілограмів бурштину, 13 транспортних засобів, мотопомпи і зброю.
— У зв’язку з тим, що незаконний видобуток підтримує місцеве населення, фактично перекрити всі лісові масиви і припинити видобування лише правоохоронними органами неможливо. Треба це питання вирішувати на законодавчому рівні, — каже начальник відділу управління державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Житомирській області Леонід Орищенко.

Пропонують узаконити артілі

«Бурштинову лихоманку» неможливо припинити заборонами, вважає заступник голови обласної ради Руслан Годований. Він упевнений: держава має взяти під контроль видобуток бурштину на законодавчому рівні.
— Ну не можна сьогодні їх зламати. Вони не зламаються. Там тисячі людей. Нині нам потрібно говорити і вимагати від Верховної Ради, від наших депутатів прийняти закон. У нас тоді буде пропозиція до місцевих: хлопці, треба легалізовуватись, треба робити артілі, треба платити податки. Це загальнонаціональний камінь, це камінь, який належить усьому українському народу, він має нести податки. Нам треба знайти юридичне рішення, і це буде правильно, — каже Руслан Годований.

Невже хтось і справді вірить, що як тільки з’явиться закон, організатори цього бізнесу заберуть свої «команди» з лісів? Якщо досі не названо тих, хто все це кришує, значить, той дах дуже високо...

* * *

Розмову про те, як вгамувати «бурштинову лихоманку», було продовжено на виїзній нараді, що відбулася 19 червня в райцентрі Олевськ. Голова облдержадміністрації Сергій Машковський нагадав, що цей район повністю дотаційний, зокрема, на зарплати цього року бракує 16 мільйонів гривень. Водночас сотні мільйонів крутяться в тіні.

У повідомленні прес-служби ОДА привернули увагу такі рядки: «У квітні 2014-го в Олевському районі Житомирської області невідомі озброєні особи розпочали незаконний видобуток бурштину. В районі сіл Замисловичі, Кам’янка-Лопатичі Олевського району видобуток проводився систематично». А на самій нараді начальник УМВС України в області Валерій Рудик повідомив, що напередодні правоохоронців при підході до місця розробки бурштину обстріляли. Щоправда, кулі пролетіли над головами — цілили по гілках. Однак напрошується закономірне запитання: кому в районі належить влада, якщо ці озброєні люди досі невідомі?

Водночас місцевих жителів обурюють заклики ввести видобуток бурштину в законне русло. Вони переконані: ті, хто організував увесь цей процес, ніякі не бандити, бо дають заробити гроші, «вони нас годують». Людей уже посадили на «наркотичну голку»...

Сергій Машковський запропонував перевірити причетність працівників правоохоронних органів до корупційних схем. Йшлося також про те, що треба оголосити частину Олевського району зоною екологічного лиха, адже земля, на якій видобували бурштин, непридатна до використання.

Житомирська область.

 

 

Тут був ліс.

Фото прес-служби облдержадміністрації.

Процес незаконного видобутку бурштину має такий вигляд...

Фото з сайту http//vlada.io.