Якщо 2006 року Малолюбашанська сільська рада, що в Костопільському районі на Рівненщині, мала лише 36 тисяч гривень власних надходжень, то вже цьогоріч отримала 1,38 мільйона гривень.

 

 

Малолюбашанський сільський голова Світлана Ковальчук (на знімку), яка на цій посаді уже друге скликання, пояснює це тим, що офіційно оформили, тобто вивели з «тіні», підприємців, відкрили сільське комунальне підприємство з видобутку піску «Малолюбашанське», яке має на це ліцензію, проводили аукціони з продажу земельних ділянок, а також надходженнями від земельного податку тощо.


— У нас ще не вичерпано потенціал для поповнення бюджету, — ділиться планами Світлана Ковальчук. — У перспективі — створення на території сільради індустріального парку. Ще одна стаття доходу — плата за користування надрами, зокрема, водою, ті ж аукціони з продажу земельних ділянок. У межах сільради, адміністративна територія якої найбільша в Рівненській області — 29 324 гектари, розташований полігон. Тож у мирний час можна отримувати плату за землю. Нині ми її не беремо у зв’язку з проведенням АТО. Це наша, хай і скромна, підтримка української армії.


Багато планів щодо розвитку трьох сіл у малолюбашанської сільської громади і на майбутнє. У громади, розповіли сільські депутати, були такі варіанти на вибір: залишатися, як і нині, самостійними або ж об’єднатися з містом Костопіль, Мащанською та Мирненською сільрадами.


Оскільки Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» передбачає саме добровільне об’єднання, то в Малолюбашанській сільській раді вирішили порадитися з мешканцями. Провели сходи усіх трьох сіл. Але оскільки не всі з тих чи інших причин змогли побувати на них, сільські депутати пішли по дворах, щоб люди висловилися, як і з ким вони бачать майбутнє сіл сільради, причому кожен з опитаних свою думку скріплював підписом.


— 89 відсотків мешканців (а в селах сільради проживають 2864 особи) висловилися за те, щоб Малолюбашанська сільська рада залишалася у тих межах, що й зараз, — розповідає сільський голова Світлана Ковальчук. — Депутати сільради на сесії, спираючись на результати опитування, теж не підтримали приєднання до міста Костопіль.


Сільський голова як обрана і найнята громадою людина повинна виконувати волю громади, каже Світлана Андріївна. Тож вона поінформувала голову Рівненської облдержадміністрації Віталія Чугуннікова, голову Рівненської обласної ради Михайла Кириллова, директора Офісу реформ в області Руслана Сивого про волю малолюбашанської громади. І хоча перспективний план об’єднання територіальних громад Рівненщини було затверджено на сесії облради 12 червня, як запевнив депутатів Руслан Сивий, до нього можуть вноситися зміни на наступних сесіях. Тож у селах Малолюбашанської сільради сподіваються, що їх не спонукатимуть «під палицею» до об’єднання, що принцип добровільності об’єднання, як це передбачено законом, не порушуватиметься обласною владою.


— Чому, власне, люди так не хочуть об’єднуватися, скажімо, з райцентром Костопіль, — не втримуюся від запитання малолюбашанському сільському голові Світлані Ковальчук.


— Їх стримує податкова, земельна база оподаткування. Ми звільнили наших мешканців від податку на нерухомість, бо вважаємо, що у нас є ще інші шляхи та резерви, щоб вижити без оббирання і без того незаможних людей, — відповіла Світлана Андріївна. — На мою думку, об’єднання громад потрібне, але до цього треба підходити не огульно, а добре все зваживши. Інакше можна нашкодити самодостатнім громадам, як у нашому випадку. Ми підрахували, що самі зможемо вижити. До цього ми йшли майже дев’ять років.


— Думка малолюбашанської громади має право на існування. Лише час покаже, чи правильне рішення нею ухвалено, — сказав директор Офісу реформ у Рівненській області Руслан Сивий.


Рівненська область.

ФАКТ

Те, що Малолюбашанська сільська рада має чималі власні надходження до бюджету, дає їй змогу надавати по півтори тисячі гривень допомоги військовим, які були задіяні в АТО, а також сім’ям тих, хто нині захищає нашу країну на східних рубежах. Надають тут і матеріальну допомогу на лікування тяжко хворим мешканцям усіх трьох сіл сільради. На власні кошти сільрада утримує дитсадок, клуби, всі установи, які перебувають у її комунальній власності. 80 відсотків усіх вулиць у селах — з твердим покриттям. Розроблено генеральні плани Малої Любаші, Лісополя, триває цей процес і в Борщівці.