Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман відвідав з робочою поїздкою Одеську область, де взяв участь у роботі XІ Українського муніципального форуму.

Звертаючись зі словами привітання до учасників Українського муніципального форуму, Володимир Гройсман підкреслив важливість для країни конституційних реформ, звернув особливу увагу на децентралізацію влади, добровільне об’єднання громад і наступний перерозподіл фінансових потоків у регіонах.
— Реформа місцевого самоврядування є ключовою реформою, яка дасть змогу нарешті побудувати систему належного управління в країні. Кожний на своєму рівні ефективно вирішуватиме питання, які хвилюють людей. І це однозначно позначиться на розвитку нашої економіки, на підвищенні рівня життя людей, на підвищенні якості освіти, охорони здоров’я. Тобто фактично на всьому тому, про що ми мріємо, — заявив Володимир Гройсман.
Глава парламенту зазначив, що хтось, можливо, і не хоче цієї реформи, принаймні, так було попередні понад двадцять років. Коли порушували питання про те, що необхідно передати повноваження на місця, казали, що ще не час і так нічого і не відбувалося. А проблеми місцевого самоврядування все загострювалися і ставали хронічними.
Сьогодні, упевнений Володимир Гройсман, історичний момент, коли країна готова і здатна реалізувати одну з найважливіших реформ. «Хочу підкреслити сьогодні абсолютну рішучість Президента країни, що є ключовим питанням, відносно проведення реформи й передачі повноважень на місця, те саме сьогодні демонструє Кабінет Міністрів і Прем’єр-міністр особисто. Хочу підкреслити, що лобі місцевого самоврядування в українському парламенті надзвичайно велике. Це означає, що ми здатні ухвалювати рішення, які дозволять завершити цю реформу», — сказав Голова Верховної Ради.
Володимир Гройсман наголосив, що з метою підвищення можливості місцевого самоврядування необхідне самооб’єднання громад. Однак, на його думку, «передати повноваження недостатньо, потрібні для їх виконання ресурси».
Керівник парламенту відзначив, що внаслідок запровадження фінансової децентралізації, передачі коштів на місця бюджети невеликих міст уже збільшилися майже на 40 відсотків. Фінансова спроможність громад, заявив він, є однією з найважливіших основ реформи місцевого самоврядування.
Водночас керівник парламенту зауважив, що невеликим селам «важко і неможливо» самостійно здійснювати всі повноваження місцевого самоврядування, зокрема, у питанні фінансового забезпечення громад. «Тому об’єднання їх у громади — це шлях до фінансової заможності сільських територій», — зазначив керівник парламенту, додавши, що від цього залежить майбутнє сіл в Україні. «Ми повинні зробити перспективний план об’єднання громад, щоб не було громад, які зникають. Села ніхто не ліквідує, але вони будуть членами об’єднаних громад», — сказав він.
Говорячи про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації, Голова Верховної Ради повідомив, що 19 червня він представив членам Венеціанської комісії відповідний законопроект, напрацьований робочою групою з питань конституційних засад організації та здійснення державної влади, місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою України та децентралізації влади, яка працює в складі Конституційної комісії, і висловив переконання, що після одержання попереднього висновку Венеціанської комісії парламент внесе зміни до Конституції вже нинішнього року.
Зміни до Основного Закону, зокрема, передбачають:
— створення трирівневої системи місцевого самоврядування, забезпечення його повсюдності та субсидіарності;
— закріплення за органами місцевого самоврядування чітких фінансових інструментів і визначення їх повноважень;
— створення виконкомів на рівні областей і районів, ліквідацію місцевих державних адміністрацій — натомість буде створено нові органи з контрольною і координуючою функцією.
«Україна повинна гідно пройти шлях реформ і повторити успіх Польщі та інших європейських країн», — підсумував Голова Верховної Ради.
Виступаючи перед керівниками територіальних громад, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман звернувся до керівництва Міністерства фінансів із проханням здійснити індексацію заробітної плати медиків і вчителів під час корегування показників державного бюджету на поточний рік.
— Це — питання держави, і вона має бути проіндексована. Тому я попросив міністра фінансів і першого заступника міністра фінансів урахувати це під час корегування бюджету 2015 року, — сказав глава парламенту.
Під час зустрічі з журналістами Володимир Гройсман відповів на локальні, на перший погляд, а по суті — загальнонаціональні запитання. Він, зокрема, заявив, що після об’єднання громад в Одеській області залишатиметься достатньо коштів на самостійний розвиток інфраструктури, проведення ремонту доріг самотужки. На запитання журналістів — який відсоток доходів залишатиметься в Одеській області після об’єднання громад? — В. Гройсман відповів: «Достатній відсоток, який дозволить громадам розвиватися. Сьогодні на рівні міст, сіл, селищ після їхнього об’єднання вони одержать 60 відсотків податку на доходи фізичних осіб на власні потреби. Це означає, що вони зможуть будувати дороги, освітлювати вулиці, займатися транспортною інфраструктурою і житлово-комунальним господарством, ремонтувати садки і школи».
Під час робочої поїздки Володимир Гройсман ушанував пам’ять жертв війни в Україні та поклав квіти до пам’ятника Невідомому матросові на Алеї Слави в парку імені Т. Шевченка (на знімку вгорі). Глава парламенту відвідав Одеську обласну клінічну лікарню, де ознайомився із впровадженням пілотного проекту телемедичної мережі. А також зустрівся з представниками органів місцевого самоврядування і молодіжних організацій Одеської області.
Під час зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування Голова Верховної Ради наголосив, що об’єднання громад повинно відбуватися без тиску.
«Треба розуміти, якими будуть майбутні об’єднані громади, тому розробка і затвердження перспективних планів такого об’єднання — одне з найважливіших на сьогодні питань», — сказав В. Гройсман, наголосивши на важливості чимскорішого опрацювання і затвердження відповідних перспективних планів. У цьому контексті він зауважив, що «запас потужності, який ми мали по інерції, вже вичерпано», і тому без створення нових робочих місць, забезпечення людей роботою не буде і розвитку територій.
Глава парламенту окреслив зміни, які відбудуться з прийняттям змін до Конституції України, зазначивши, що на зміну державним адміністраціям прийдуть виконкоми, буде забезпечено повсюдність місцевого самоврядування, з’являться префекти з контрольною і координуючою функцією. Також він зазначив, що змінами пропонується надати Президентові України право приймати рішення щодо припинення повноважень місцевих органів влади у разі прийняття ними рішень, які можуть призвести до порушення суверенітету і завдати шкоди територіальній цілісності держави.

За повідомленнями нашого власного кореспондента Кирила ВОРОНКОВА і прес-служби Верховної Ради України.

Одеська область.

Довідково 

В Українському муніципальному форумі беруть участь майже 250 міських, селищних, сільських голів з усіх областей України, представники парламенту та уряду, дипломатичних місій, вітчизняні та міжнародні експерти. Це традиційний щорічний захід — майданчик для обговорення питань і напрацювання загальної позиції органів державної влади і Асоціації міст України з розвитку місцевого самоврядування, вдосконалення законодавчої бази, розв’язання конкретних проблем із забезпечення життя територіальних громад.

 

 

 

Учасники форуму.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.